Iată de ce pentru unii oameni este atât de dificil să rostească „Te iubesc!”

„Te iubesc” – fiecare îndrăgostit vrea să audă această mărturisire, dar nu fiecare va îndrăzni să o pronunțe. Uneori, chiar și după câțiva ani de relație, oamenii nu-și exprimă sentimentele. Psihologul ne spune de ce pentru unii oameni este atât de dificil să vorbească despre sentimentele lor și cum poate fi exprimată iubirea în alte moduri.

Mărturisirea sentimentelor ne face vulnerabili.

Înainte de a începe o relație

Prima declarație de dragoste este situația în care omul este cât se poate de vulnerabil, pentru că nu știe cum va reacționa celălalt la cuvintele sale. Întotdeauna există riscul să fie respins sau să afle că sentimentele sale nu sunt atât de puternice. Și e înfricoșător. De aceea, este mult mai ușor să eviți cuvintele de dragoste, să aștepți primul pas de la celălalt sau să-ți exprimi sentimentele în alt mod.

Într-o relație

Uneori oamenii se întâlnesc, locuiesc împreună sau chiar se căsătoresc. Dar chiar și în astfel de situații, se întâmplă ca unul sau ambii parteneri să nu-și exprime dragostea în cuvinte. Motivele pot fi diferite. Omul nu știe cum să vorbească frumos despre dragoste și în ce moment este potrivit să facă asta. Sau nu a mai avut experiența de a-și exprima sentimentele și nu știe cum să o facă. Sau nu înțelege de ce este necesar acest lucru și cum să-și exprime sentimentele în alt mod.

Modul în care ne exprimăm sentimentele poate fi influențat de „limbajul iubirii”

Teoria lui Gary Chapman despre cele cinci „limbaje ale iubirii” se rezumă la faptul că fiecare are propriul limbaj al iubirii: cineva are nevoie de cuvinte, cineva de timp, atingeri, cadouri sau ajutor din partea partenerului.

Oamenii tind să-și arate dragostea așa cum ar dori să o primească. Dacă cuvintele sunt importante pentru om, el însuși îi va spune partenerului său nenumărate complimente și cuvinte tandre. Dacă pentru el este mult mai importantă tactilitatea, atunci nu va spune constant „Te iubesc”, ci își va atinge, mângâia și săruta persoana iubită.

Pentru o mai bună înțelegere reciprocă, poți să-ți întrebi partenerul cum te „aude” – cum înțelege că este iubit de tine. Și spune-i cum ai vrea să primești semnale despre sentimentele lui. De multe ori partenerii au diferite „limbaje iubirii” și ei trebuie să se adapteze unul altuia pentru a-și transmite clar sentimentele.

Există acțiuni care pot înlocui o declarație de dragoste

Dacă vrei să-i arăți partenerului că îl iubești, atunci atât cuvintele, cât și acțiunile sunt importante. Dar dacă îți este greu să spui „Te iubesc”, atunci întreabă-l: „Ce pot să fac pentru tine ca să te simți necesar, iubit, semnificativ?” Cu siguranță există acțiuni care ar putea transmite sentimentele tale puternice fără cuvinte.

Ce poți să faci pentru partenerul tău:

– îmbrățișează-l strâns după o zi grea de muncă, mângâindu-i capul;

– servește-l cu un ceai cald și stai în tăcere alături;

– condu-l la spital, întâlnește-l la aeroport;

– cumpără medicamente și ai grijă de el când este răcit;

– ascultă povești despre proiectele sale de lucru;

– prezintă-l părinților, prietenilor, colegilor;

– oferă-i cărți despre dragoste;

– mergeți în excursii comune;

– închideți telefonul pentru o zi și nu vă lăsați distrași de muncă, ci petreceți timpul împreună;

– protejează-l într-o situație dificilă.

Există multe moduri de a-ți exprima dragostea. Este important să-l alegi pe cel care se potrivește pentru tine și persoana iubită.

Ce să faci dacă vrei să auzi „te iubesc”, dar partenerul tău nu-ți spune aceste cuvinte.

Mai întâi, spune-i partenerului că pentru tine este important să auzi aceste cuvinte. Poate că el nici nu-și dă seama. Sau fie nu simte dragoste, fie nu poate spune asta din cauza fricii, jenei, lipsei de experiență.

Dacă partenerul nu simte dragoste

În primul rând, încercați să clarificați ce înțelegeți fiecare dintre voi prin cuvintele „sentimente”, „dragoste”, „îndrăgostire”. Poate că tu și partenerul tău experimentați ceva asemănător, doar că o numiți diferit. Apoi discutați de ce sunteți împreună, ce este important între voi, de ce relația voastră este valoroasă. Ca rezultat, va deveni clar cum vă tratați unul pe celălalt. Dacă problema este în formulare, atunci, probabil că partenerul îți va putea spune cu propriile cuvinte despre sentimentele sale.

De asemenea, se poate dovedi că sentimentele voastre sunt diferite: nu sunt reciproce, unul dintre voi nu simte dragoste. Dacă s-a întâmplat acest lucru, ascultați-vă propriile emoții și observați-vă reciproc, evaluați cum vă simțiți în această relație. Acest lucru nu înseamnă neapărat că relația trebuie să se încheie. Oamenii se pot simți bine împreună, chiar dacă au sentimente diferite unul pentru celălalt. Este necesar să discutați din când în când, să vă pronunțați sentimentele și dorințele. Sentimentele romantice sunt întotdeauna un spectru divers.

Dacă partenerului îi este frică sau jenă să-ți spună „Te iubesc”

Este posibil ca problema să fie în forma exprimării sentimentelor și el nu poate spune cu voce tare „Te iubesc”. Încearcă să-l ajuți, oferă-i practici comune pentru exprimarea sentimentelor. De exemplu, scrie-i partenerului o scrisoare despre dragostea ta și propune-i să-ți scrie înapoi despre sentimentele sale. În această versiune, s-ar putea să nu se simtă atât de vulnerabil.

Cuvintele sunt cu adevărat importante, nu întâmplător învățăm să vorbim despre sentimentele noastre. Dar în cazul iubirii nu este totul atât de simplu, este ceva foarte intim, de aceea este normal ca partenerul să se teamă sau să nu știe cum să vorbească despre asta. Cuvintele sunt informații despre dragoste pentru tine,  însă partenerul își poate transmite iubirea în alte moduri. Asta nu îl face mai puțin valoros sau important.