
Indiferent cât durează relația ta, poate veni o etapă când trebuie să te gândești serios: are rost să încerci să salvezi relația sau este timpul să pui capăt și să te miști mai departe?
Aceasta este o decizie dificilă. Omul – este o creatură a obiceiului. Ne obișnuim cu cei care se află alături de noi mult timp. Cu toate acestea, la un moment dat trebuie să decizi dacă continui să lucrezi la relație în speranța că lucrurile se vor schimba sau să renunți și să-ți continui viața.
Iată 10 semne că relația în care ești se destramă:
1. Valori și temperamente incompatibile.
De exemplu, un partener este introvertit, iar celălalt este extrovertit. Pentru astfel de oameni este dificil să conviețuiască împreună, unul vrea să contacteze mai mult cu alte persoane, are nevoie de comunicare, în timp ce celălalt, dimpotrivă, evită acest lucru și se simte inconfortabil când este înconjurat de atenție.
Sau un partener poate fi dependent de ceva ce celălalt urăște. Gândește-te, cât de repede poate deveni asta o problemă de relație?
2. Agresiunea sau violența.
Agresivitatea sau violența este o problemă care în majoritatea cazurilor nu poate fi rezolvată. Mai mult, ambele sexe pot deveni victime ale unui partener agresiv (deși femeile au șanse de cinci ori mai mari să fie supuse violenței în relație, decât bărbații). În orice caz, acesta este un semn clar că este timpul să te miști singur mai departe.
Desigur, dacă partenerul recunoaște această trăsătură în sine și este gata să lucreze la ea, relația se poate îmbunătăți, dar acest lucru va necesita mai mult efort.
3. Imposibilitatea de a face compromisuri.
Când comunicarea moare, și relația moare. Dacă tu și partenerul tău nu mai găsiți limbă comună, adesea comunicați pe tonuri ridicate, folosiți limbajul corpului pentru a intimida, relația este pe cale să se destrame. Într-o relație, este important să găsiți compromisuri în privința principalelor aspecte ale vieții.
Dacă nu puteți ajunge la o decizie comună, probabil că o astfel de relație nu vi se potrivește.
4. Lipsa obiectivelor comune.
Este important ca partenerii să aibă o direcție comună. Acest lucru nu înseamnă că toate obiectivele voastre trebuie să fie la fel, dar atunci când nu aveți deloc obiective comune, apar frecvent diferențe de opinii.
Obiectivele pot include călătoria într-un anumit loc, cumpărarea unui apartament sau nașterea unui copil. Este important ca partenerii să aibă aceeași părere despre cum ar trebui să arate viața lor peste 5, 10, 20 de ani.
În ce direcție se îndreaptă relația ta? Există o direcție clară? Dacă nu, atunci gândește-te bine: există ceva care vă unește?
5. Lipsa de echitate în luarea deciziilor.
Nu contează ce rol joci: lucrezi pentru a-ți întreține familia sau ai grijă de copii și de casă. Ar trebui să ai în continuare voce în unele decizii semnificative: mutarea, cumpărarea unei mașini, planificarea finanțelor etc.
Mai mult, ambele extreme sunt anormale: atunci când decizi totul pe cont propriu și când partenerul încearcă să ia toate deciziile pentru tine.
6. Către tine sunt îndreptate mai multe critici, acuzații și dispreț decât iubire, grijă și respect.
Dacă te simți inconfortabil în preajma partenerului, nu ai sentimentul de siguranță, îți este frică să faci ceva greșit, atunci în relația ta există o problemă. Pot exista critici sau chiar acuzații, dar acestea nu ar trebui să prevaleze asupra dialogului pozitiv. Într-o relație, trebuie să existe dragoste, compasiune, grijă, sprijin și respect.
7. Lipsa vieții sexuale.
Viața sexuală contează foarte mult. Ea permite partenerilor o comunicare strânsă. Dacă sexul a dispărut din relație, nu mai sunteți atrași unul de celălalt în acest sens, nu vă puteți relaxa fiind apropiați sau pur și simplu nu sunteți interesați de intimitate, o astfel de relație seamănă mai mult cu prietenia decât cu dragostea.
8. Încerci să fii acasă mai rar.
Stai mai des la serviciu pentru a evita situațiile stresante acasă. Sau cauți orice scuză pentru a pleca de acasă: întâlniri frecvente cu prietenii, ore suplimentare etc. Sau petreci cea mai mare parte a timpului pe telefon și computer. Dacă descoperi că ți-e frică să te întorci acasă, experimentând sentimentul de anxietate, trebuie să te gândești dacă îți gestionezi viața corect. Ești în relația potrivită?
9. Poți fi cu altcineva.
Acest lucru nu se aplică cuplurilor poligame. Dacă ești monogam, atunci atracția față de altcineva poate fi un semn că relația s-a epuizat. Dacă tu sau partenerul tău îți imaginezi viitorul cu altcineva, cel mai probabil relația voastră este destinată să se termine.
10. Nu poți uita trădarea.
Uneori se întâmplă să treci prin această experiență, care îți lasă o rană profundă. Dacă după trădare sau minciună nu poți avea din nou încredere în partener, atunci relația trebuie să se încheie. După unele evenimente într-adevăr este greu să ne vindecăm, mai ales dacă partenerul nu încearcă să se îmbunătățească și nu-i pasă de sentimentele tale.
Ține minte: mai bine să fii singur(ă), decât într-o relație toxică. Nu-ți fie teamă să pui capăt unei relații care nu te ajută să te îmbunătățești. Privește spre viitor – poate că acolo te așteaptă o persoană cu care poți fi cu adevărat fericit(ă).