
Adesea în relațiile pe termen lung apare sau se acumulează iritația. Acest lucru nu înseamnă că sentimentele au dispărut. Cauzele nervozității pot fi ascunse nu numai în comportamentul bărbatului, ci și în starea femeii. Uneori, acesta este un semnal de reconsiderare a relației. Ignorarea situației poate duce la consecințe negative, până la despărțire. De aceea, este important să studiați factorii provocatori și să încercați să vă îmbunătățiți viața de familie.
Există trei grupuri de motive ale nemulțumirii în familie.
Bărbatul este vinovat
Când apare intoleranța față de partener, femeia în primul rând îl acuză. Iritația ei poate fi provocată de lenea bărbatului, de infantilismul, neglijența sau hobby-urile sale costisitoare. Iritarea apare și dacă bărbatul nu manifestă o perioadă îndelungată de timp atenție și intimitate.
Din păcate, factorul provocator devine uneori comportamentul soțului, care distruge căsătoria. Potrivit experienței psihologilor, dacă lucrurile nesemnificative îți provoacă iritare, atunci problemele pot fi ascunse fie în lipsa de încredere în partener, fie într-un disconfort personal.
Femeia este vinovată
De multe ori femeia ar trebui să caute în sine motivele iritației. Sursele stresului intern pot fi:
– modificările hormonale sau starea de sănătate, mai ales în timpul sarcinii, menopauzei, bolilor prelungite;
– disconfortul psihologic cauzat de stima de sine scăzută, experiențele de viață negative, nemulțumiri vechi, complexe și setări greșite precum „merit o viață mai bună”, „sunt subestimată”;
– factorii externi, în special probleme la locul de muncă sau un dezacord cu șeful, conflictele cu rudele sau cearta cu o prietenă, nemulțumire față de aspect sau oboseală acumulată.
Deoarece iritația se acumulează și se manifestă în relația a două persoane, motivele trebuie căutate în comunicarea interpersonală perturbată:
1. Soții petrec mult timp împreună sau, dimpotrivă, se întâlnesc doar seara. Ambele extreme pot duce la sentimentul de monotonie a existenței, în special la femei și pot provoca proteste împotriva modului de viață.
2. Distribuirea necorespunzătoare a responsabilităților familiale, o povară constantă pronunțată asupra soției duce la suprasolicitare, nervozitate și, ca urmare, la o creștere a indignării.
3. Problemele nerezolvate, neînțelegerile între parteneri, mai devreme sau mai târziu, duc la enervare și nemulțumire unul față de celălalt.
4. Hipercontrolul din partea partenerului, încălcarea libertății personale, atunci când femeia nu poate dedica timp intereselor sale, se transformă în furie față de potențialul vinovat – soțul ei.
5. Pentru ambii soți, armonia relațiilor intime și spirituale este importantă. Nemulțumirea sexuală sau intimitatea rară provoacă supărare, amărăciune și se manifestă printr-o varietate de căderi nevrotice și psihologice.
Cum puteți elimina stresul și restabili viața de familie armonioasă.
– Este foarte important să recunoști problema, să te privești din exterior și să-ți analizezi cu calm sentimentele și comportamentul. Trebuie să-ți dezvolți toleranța, să-ți controlezi nivelul de iritație. Nu trebuie să acumulezi supărări, dar este mai bine să discuți ceea ce te preocupă cu partenerul.
– Nu uita de tine. Dacă ai probleme de sănătate sau o afecțiune nervoasă, atunci este rezonabil să mergi la medic. Nu refuza ajutorul rudelor și sfaturile specialiștilor. Dacă este posibil, pentru a scăpa de tensiune, este suficient să schimbi situația sau să dedici puțin timp hobby-ului tău.
– Observă și să apreciază trăsăturile pozitive ale partenerului. Cuvintele afectuoase și calde, laudele, romantismul și umorul pot da comunicării o notă mai pozitivă. Este inacceptabil să comunici pe tonuri ridicate, trecând la scandaluri și acuzații.
Psihologii recomandă cuplurilor să aleagă modalități de ameliorare a tensiunii și iritației care sunt potrivite în anumite situații:
– un dialog calm, de încredere – ajută la analiza nemulțumirilor și găsirea modalităților de a le rezolva;
– repartizarea sarcinilor casnice potrivite ambilor parteneri;
– un hobby comun, petrecerea timpului liber sau o călătorie, dacă soții sunt rar împreună;
– hobby-uri individuale, când interacțiunea constantă a cuplului la locul de muncă și acasă deranjează;
– manifestarea reciprocă a afecțiunii și grijii, încurajare și atingere;
– viață intimă variată;
– întoarcerea la amintiri, care păstrează cele mai bune momente ale timpului petrecut împreună.
Orice relație necesită revizuire și consolidare periodică. Nu merită să rupi relația cu persoana dragă, din motive relativ minore sau trecătoare. Multe probleme pot fi rezolvate lucrând împreună. Dacă nu puteți face față singuri, atunci căutați ajutor la psiholog sau psihoterapeut. Din păcate, există cazuri extreme în care iubirea dispare sau iritarea se transformă în furie, ură și înstrăinare totală. Atunci ruperea relației este inevitabilă. Trebuie să recunoașteți asta și să încercați să deveniți din nou fericiți!