Merită să păstrați familia de dragul copiilor? Explicația psihologului

Căsătoria – în vremea noastră nu mai este considerată ceva special. Din păcate, numărul divorțurilor continuă să crească vertiginos. Psihologii încearcă să-și dea seama cu ce este legat fenomenul și să găsească un panaceu.

Problema divorțului poate apărea oricând în viața de familie, atunci când soții nu mai vor să-și suporte reciproc neajunsurile. Intoleranța, iritabilitatea și nemulțumirea însoțesc adesea crizele conjugale. Desigur, există situații în care divorțul este cea mai bună cale de ieșire. Cu toate acestea, decizia este considerată justificată doar în acele familii în care nu există copii. Prezența unui copil face situația mai complicată. Apare imediat întrebarea morală: merită de menținut aparența unei relații bune de dragul copilului?

Experții s-au împărțit în două tabere. Unii sunt convinși că micuțul trebuie să crească neapărat cu doi părinți și nu contează cum se simt ei. Alții insistă că micuțul va suspecta imediat nesinceritate, ceea ce îi va face viața insuportabilă.

Adulții nu ar trebui să facă o tragedie din asta. Sarcina lor principală este să-și amintească de copil și să conștientizeze importanța deciziei luate. Din păcate, situația nu se dezvoltă întotdeauna într-un mod atât de perfect. Familii în care domnește violența, alcoolul, drogurile sau comportamentul inadecvat – este un fenomen destul de complex. Cu toate acestea, luarea deciziei corecte este destul de simplă.

Pentru început, dacă ești mamă, trebuie să te gândești și să-ți imaginezi viața fără partener. Încearcă să te apropii cât mai mult de realitate și fii obiectivă. Să crești singură un copil îți aduce și anumite avantaje: în primul rând, vei avea mai mult timp liber, capacitatea de a lua decizii importante singură. În plus, vei scăpa de supravegherea constantă și de criticile fără milă. Singurul lucru care poate deveni un obstacol este dependența materială.

De regulă, femeii îi este frică să-și asume toată responsabilitatea. Ea este condusă de teama că nu va putea să-și întrețină copilul. În cele mai multe cazuri, ea nu se poate baza pe pensia alimentară, deoarece nu fiecare fost soț o plătește în modul prescris. Merită să te gândești la câți bani ai cheltuit pe soțul tău. Cu siguranță, fără el, vei putea economisi semnificativ.

Multe femei se tem să ia o decizie categorică, deoarece bârfa și prejudecățile pentru ele sunt un vis urât. Când, de fapt, toate acestea sunt o prostie și nimeni nu are dreptul să-ți judece viața. Amintește-ți că soarta copilului depinde de tine și nu trebuie să cedezi unor astfel de provocări obscure.

Pentru a înțelege cât de importante sunt relațiile normale în familie, vom enumera câteva boli la care este expusă sănătatea copilului:

– enurezis;

– bâlbâială;

– întârziere în dezvoltare și multe altele.

Este important să înțelegi că atunci când se va maturiza, copilul nu te va mulțumi pentru anii de chin. Cel mai probabil, te va întreba de ce nu ai divorțat. Nu uita că atitudinea ta față de copil se va schimba, deoarece agresivitatea și iritabilitatea devin prieteni de încredere în familia alcoolicilor și dependenților de droguri.

Dacă îți pasă de copilăria normală a copilului, ia decizia corectă din timp. Ia în considerare faptul dacă pentru copil ar fi benefic să-și vadă părinții separat. În astfel de situații, tatăl ar putea să-și ducă copilul la grădina zoologică sau la cinema, în loc să-l așeze cu el în fața televizorului.

Caracterul copilului se formează adesea tocmai sub influența părinților. Dacă este un martor constant al scandalurilor, disputelor, țipetelor și plânsului, cu greu le va putea uita. De obicei, astfel de copii cresc complexați. O mamă calmă, grijulie și iubitoare va putea crește o persoană minunată. Pentru ca micuțul să nu rămână fără atenție masculină, îl poți trimite la bunicul sau unchiul său.