4 lecții dure, dar necesare pe care le vei învăța din relațiile toxice.

Relațiile toxice și nesănătoase ne otrăvesc viața, ne privează de bucurie, voință, încredere în sine și pot distruge complet stima de sine. Dar ce aduc ele în afară de anxietate și suferință?

Oamenii toxici sunt capabili, de cele mai multe ori inconștient, să lege partenerul de sine, ei sunt manipulatori excelenți. Joacă pe slăbiciunile, sentimentele și emoțiile altor oameni. Ieșirea dintr-o relație dependentă este foarte dificilă, dar necesară.

Cum să găsești avantaje în ruperea unei relații nesănătoase?

Când pleci și închei o relație toxică, experimentezi o gamă de sentimente. De la dragoste la ură, de la dorința de a te întoarce la tiran până la dorința de a fugi în alt loc, oraș, țară pentru a te proteja de despot. Acest lucru este valabil mai ales pentru victimele care au experimentat nu numai violența morală, ci și fizică. Vrei să uiți totul, ca pe un vis urât.

Totuși când decizi să rupi relația toxică, va fi necesar să treci prin toate etapele de acceptare a experienței trăite. Deci, cum să o abordezi constructiv? Ce beneficii poți obține chiar și dintr-o experiență atât de negativă:

1. Îți vei recunoaște valoarea și importanța.

Într-o relație toxică, victima este umilită și devalorizată. Prin urmare, este important să-ți returnezi adevărata valoare, să-ți amintești cine ești, ce calități ai, ce poți face, cum îți poți construi viața, cum să te întorci la tine, cea adevărată – acesta este prima și cea mai importantă lecție pe care o înveți.

Ține minte, oamenii din jurul tău te prețuiesc și te respectă exact atât cât te prețuiești și te respecți tu.

2. Vei crește în tine egoismul sănătos.

Pune-ți întotdeauna Eul în prim-plan și nu tolera o atitudine inacceptabilă față de tine. Dragostea de sine ar trebui să fie necondiționată, fără limite. Să te iubești pe tine – este mult mai plăcut și util decât să iubești partenerul.

3. Vei ieși din rolul victimei și vei deveni autorul vieții tale.

Criza – este un punct de creștere. Trebuie să-ți dai seama în ce stare ai fost și de ce ai fost, de ce ți-ai permis o interacțiune atât de nesănătoasă. De aceea, percepe această criză ca pe o ”lovitură” pentru dezvoltarea ta, pentru schimbare, pentru creștere, pentru o viață mai bună și o versiune mai bună a ta.

Ai grijă de tine, antrenează-ți punctele forte, lucrează la punctele tale slabe, schimbă-te și schimbă-ți viața. Doar ceea ce permiți în realitatea ta, ți se întâmplă. Creează-ți propria realitate, în care nu suferi și nu te bucuri de relația toxică. Acesta este un mod distorsionat de a obține emoții, cel puțin unele, pentru că înainte de această „lovitură magică”, nu știai să te bucuri de viață și să te simți vie fără negativitate. Acum, după ce ai suferit suficient, studiază, lucrează cu tine pentru a putea gândi pozitiv, a trăi emoții pozitive, a trăi în prezent, a te bucura de viață.

4. Acum vei înțelege ce fel de relație îți dorești. 

Cum ar trebui să fie noul tău partener, cum ar trebui să te prețuiască, să te respecte. Acum știi exact ce și pe cine vrei, acum îți asumi responsabilitatea pentru viața ta, acum tu te controlezi și nu ești manipulată ca o marionetă. Acum vei face totul corect când îți vei alege partenerul pentru tine, cea nouă.

Aceasta este o experiență foarte importantă și o lecție pe care fiecare om ar trebui să o învețe: să nu mai intre niciodată într-o astfel de relație, ci să construiască o relație sănătoasă bazată pe încredere, iubire și acceptare. Până când nu te vei iubi, nimeni nu o va face. De aceea și există un remediu atât de universal pentru „toxine” precum e iubirea de sine!