
Să depui eforturi pentru a-ți găsi un partener romantic și să creezi forțat o relație care nu există cu adevărat – sunt lucruri diferite. Dar uneori suntem atât de grăbiți să găsim pe cineva sau ne este teamă de singurătate, încât pierdem din vedere această diferență. Și apoi privim înapoi și ne întrebăm de ce nu am observat imediat că persoana respectivă nu ni se potrivește.
Pentru a nu repeta o astfel de greșeală, este important să înveți imediat și nu peste ani, să vezi diferența dintre o relație bazată pe dragoste adevărată și o relație bazată pe frica de singurătate.
Iată 3 întrebări care te vor ajuta.
1. Poți fi tu în preajma acestei persoane?
Unul dintre semnele clare ale unei relații care este construită pe frică – este comportamentul nefiresc, deznădăjduit. Grija că poți pierde partenerul te face, de exemplu, să-ți schimbi caracterul sau să-ți sacrifici valorile pentru a evita judecata.
Când ți-e frică constant să nu rămâi fără partener, tot ceea ce faci se transformă într-un act de menținere a unei relații, iar asta te împiedică să te bucuri de timpul petrecut împreună. Adaptarea la așteptările celeilalte persoane te face să-ți vă ignori propriile dorințe și nevoi, ceea ce poate duce la nemulțumire și pierderea identității.
Într-o relație sănătoasă, ambii parteneri își mențin individualitatea și se sprijină reciproc. Cercetările arată că un echilibru între intimitate și independență este incredibil de important pentru o uniune armonioasă. În același timp, relațiile, de regulă, se deteriorează considerabil atunci când apar una sau mai multe dintre următoarele condiții și unul dintre parteneri:
– încearcă să-l controleze pe celălalt și să-i influențeze viziunile;
– se comportă neputincios și are dificultăți în a face față situațiilor dificile;
– invadează granițele personale ale altora.
2. Trebuie să fii mereu în preajma acestei persoane pentru a fi fericit(ă)?
Desigur, trebuie să găsim fericirea lângă cei pe care îi iubim cu adevărat. Dar pentru unii această fericire devine un efort și o încercare de a evita frica paralizantă de singurătate. Dacă, în absența partenerului, te simți atât de pierdută încât ți se pare că nu poți fi fericită fără el, asta poate indica teama de a pierde partenerul, și nu iubire.
Dorința de a petrece timpul cu persoana iubită este sănătoasă și potrivită pentru dezvoltarea relației. Așteptarea ca el să-ți dedice tot timpul liber este un posibil semn că relația se bazează pe frică.
O altă întrebare pe care trebuie să ți-o pui este: preferi să petreceți timpul în doi sau în compania altor persoane? Dacă ți-e greu să „împarți” persoana iubită cu ceilalți, probabil că te bazezi prea mult pe el.
3. Devii rapid gelos/geloasă?
Gelozia este un alt semn că relația este controlată de frica de pierdere și de sentimentul de inferioritate. Potrivit cercetărilor, a fi gelos din când în când este normal și chiar benefic, deoarece gelozia le reamintește partenerilor să nu se ia unul pe celălalt de la sine înțeles. Ea intensifică emoțiile și adaugă pasiune momentelor intime.
Pe de altă parte, gelozia intensă sau irațională apare din frica de a fi abandonat. Oamenii de știință au descoperit că un nivel scăzut de încredere în persoana iubită îi poate face pe cei cu tip de atașament anxios să fie geloși și chiar să folosească violența psihologică.
Îndoiala de sine într-un sens mai general poate dezvolta în noi paranoia asociată cu teama de a pierde partenerul. Acest lucru doar alimentează toxicitatea care duce la probleme în relație. Când avem nevoie disperată de cineva, avem tendința de a lua decizii pripite. Așteptarea momentului potrivit pentru a începe o relație este dificilă, dar aceasta este calea care duce la relații bazate pe dragoste adevărată și interese comune și nu pe frica de singurătate.