
Frica de a vorbi în public este inerentă oricărei persoane de pe planetă. Psihologul ne spune de unde apare această fobie, cum să te împrietenești cu ea și să o faci aliatul tău.
Glosofobia sau frica de a vorbi în public – este un fenomen destul de comun. Tuturor oamenilor le este frică să vorbească în fața altor oameni, indiferent de vârstă și statut: fie că este vorba despre un copil care își recită prima poezie înconjurat de cei dragi sau despre un artist care este îngrijorat în fața a mii de oameni.
Frica de a vorbi în public și modalitățile de a o depăși stau în inconștientul nostru, de unde trebuie îndepărtată. Ea se află la nivelul creierului reptilian. Acesta este centrul corporal asociat cu supraviețuirea, instinctele, modelele de răspuns automat. La acest nivel, nu putem face nimic cu ea. De aceea, este important să o transferăm de la nivelul centrului corporal la nivelul centrului mental. Apoi din sfera inconștientului ea va trece în conștient: unde o vom putea înțelege și controla.
Să analizăm asta pe un exemplu real. Chiar în acest moment privește-ți degetul mare drept. L-ai privit? Asta e: ți-ai îndreptat atenția către el.
Astfel, s-a mutat de la nivelul inconștientului, când nu erai conștient de el, la nivelul conștientului, când îl poți mișca. La fel se întâmplă și cu frica: trebuie mutată din zona în care nu o putem controla (zona centrului corporal) într-o zonă aflată sub controlul nostru (centrul mental). Pentru a face acest lucru, este important de înțeles de unde vine frica și ce bonusuri vei primi dacă te vei împrieteni cu ea.
Cum scapi de teama de a vorbi în public: 5 pași importanți
1. Fii conștient de faptul că este normal să-ți fie frică, fiecare persoană se confruntă cu asta.
Nu ești un laș în comparație cu restul lumii. Absolut fiecare persoană se teme și caută o soluție la această problemă. Pentru că este vorba despre o manifestare, care nu întotdeauna este sigură. Prin urmare, este destul de firesc să fii nervos înainte de un raport important, de exemplu.
2. Recunoaște ca frica există, oferă-i un loc și nu lupta.
Spune-ți: „Mi-e frică. Sunt îngrijorat, corpul îmi tremură, palmele mele sunt umede și da, permit asta să se întâmple.” Este important să-ți exprimi emoția și sentimentele. Când spunem cu voce tare ceea ce ni se întâmplă, deja se eliberează o parte din tensiune.
3. Experimentează fizic frica
Înainte de a merge la o prezentare în public, este important să eliminăm fizic o parte din această încărcătură emoțională. Pentru asta, sunt potrivite diferite exerciții de respirație, precum și lovirea întregului corp (fiecare părticică poate fi lovită cu pumnii).
Săritul – de asemenea, este o opțiune grozavă sau țipatul. Fiecare își alege propriul mod disponibil, care va fi răspunsul la întrebarea „Cum să depășesc teama de a vorbi în public”.
4. Fă o înțelegere cu creierul, cu partea lui reptiliană.
Creierul poate deveni aliatul tău. Pentru a face acest lucru, desemnează o recompensă pentru fiecare pas către frică. Poate fi orice – de la o ceașcă de cafea delicioasă în cafeneaua ta preferată, până la o achiziție majoră și la realizarea unui vis. Aici este foarte important ca, după ce ai pășit în asta, imediat să-ți realizezi promisiunea.
Astfel se creează o nouă consolidare pozitivă pentru creier, o nouă conexiune neuronală, unde vorbitul în public = plăcere, vorbitul în public = împlinirea unui vis. În acest mod creierul nostru începe să ne ajute în acest sens. Data viitoare va fi mai puțină rezistență și vom putea repeta cu ușurință acest experiment.
5. Neutralizează frica prin acțiune permanentă.
Frica scade doar cu numărul de repetări. Prin urmare, este important să începi cu ceva simplu, de exemplu, să înregistrezi o poveste și să complici treptat sarcina. Vei vedea cum la a zecea poveste nu va exista nicio emoție înainte de nivelul actual de manifestare. De fiecare dată când complicăm sarcina, în acest fel creștem.
Este important să acționezi conștient. Pregătește-te, fii de acord cu tine în mintea ta și mergi consecvent. Nu vei putea intra imediat într-o zonă mare. Aici funcționează sistemul pașilor mici. De fiecare dată vei trece la un nou nivel ca vorbitor și vei privi înapoi surprins, urmărind ce drum ai parcurs deja.