
Narcisismul – nu este doar despre dragostea de sine exagerată. De fapt, astfel de oameni sunt foarte nesiguri, dar au învățat să-i manipuleze pe alții pentru a obține ceea ce-și doresc, pentru a-și „hrăni” egoul.
Copiii care au crescut într-o familie cu unul sau ambii părinți narcisiști, au o viață dificilă la maturitate. Ei tind întotdeauna să-i mulțumească pe alții (în special pe părinții lor), trăiesc cu sentimentul constant de vinovăție, suferă de o stimă de sine scăzută, nu își pot construi granițe personale sănătoase și, în relațiile romantice, sunt predispuși la dependență emoțională de partener.
12 semne ale părinților narcisiști:
– Ei cred că totul ar trebui să se „învârtă” în jurul lor.
În viziunea lor copiii ( la orice vârstă) trebuie să aibă grijă doar de nevoile și dorințele lor. Adesea, astfel de părinți se înfurie sau se supără atunci când nu li se acordă atenția pe care cred că o merită.
– Ei nu știu să arate empatie.
Empatia înseamnă să încerci să înțelegi sentimentele cuiva, punându-te în locul lui. Din păcate, părinții narcisici nu știu cum să facă acest lucru și, din acest motiv s-ar putea să-ți ignore sentimentele sau să le minimizeze.
– Ei manipulează
Aceasta este o manipulare foarte sofisticată. Astfel de părinți pot întoarce orice situație astfel încât să te simți vinovat de orice rezultat. Ei folosesc adesea vinovăția și manipularea ca tactică pentru a-și controla copiii, făcându-i să se simtă responsabili pentru fericirea lor sau folosesc „șantajul emoțional” pentru a obține ceea ce-și doresc.
– Ei critică tot timpul
Nimic nu li se potrivește. Criticile constante din partea părinților pot face copilul să simtă că nu este capabil să facă lucrurile bine, ceea ce duce la nevoia constantă de aprobare.
– Neglijarea
Astfel de părinți au un comportament neglijent față de opiniile și ideile copiilor lor. S-ar putea să nu-și ia copiii în serios sau să-i ridiculizeze. Această atitudine face copilul să creadă că opiniile, sentimentele și acțiunile lui nu contează.
– Controlul
Indiferent de vârsta copilului, astfel de părinți vor încerca mereu să „intre” în viața lui și să „facă ordine”. Controlul total este o încercare de a manipula copilul. Nu este surprinzător faptul că acești copii fie tind să obțină independența prea devreme, fie nu o găsesc niciodată.
– Înțelegerea greșită a conceptului de limite personale
Ei aleg să ignore sau să nu respecte granițele personale ale copiilor lor. Ei vor încerca întotdeauna să le invadeze granițele, pentru că își văd copiii ca pe o prelungire a lor. Prin urmare, se simt îndreptățiți să le invadeze spațiul personal sau intimitatea.
Iată încă câteva semne:
– Astfel de părinți sunt imprevizibili și instabili. Într-o zi starea lor de spirit se poate schimba de zeci de ori. Și dacă copiii sunt la o vârstă la care mai trebuie să ceară permisiunea părinților, atunci din cauza acestei trăsături parentale, copiii nu pot planifica niciodată nimic.
– Astfel de părinți se comportă ideal „în public”. Ei vor arăta dragoste și interes, vor lăuda copilul, vor fi sensibili și atenți. Datorită acestei „aparențe” familia adesea este considerată „perfectă”.
– Comunicare pasiv-agresivă;
– Comparație cu ceilalți;
– Învinovățirea copilului pentru toate necazurile.