Prietenul fals: 12 semne că omul doar se preface că este prietenul tău.

Fiecare dintre noi are prieteni, oameni în care avem încredere, pe care ne bazăm și pe care îi iubim. Prietenia este un aspect fundamental al relațiilor umane și necesită afecțiune reciprocă, respect și preocupare pentru bunăstarea celuilalt.

Cu toate acestea, nu toate prieteniile sunt sănătoase. Ai putea ajunge într-o prietenie „unilaterală”, când prietenului tău nu-i pasă deloc de tine, ci mai degrabă profită de atitudinea ta binevoitoare. Acest lucru poate fi greu de recunoscut, mai ales dacă îți cunoști „prietenul” de mult timp.

12 semne că „prietenul” tău, de fapt, te folosește:

1. „Prietenul” tău nu are niciodată timp pentru tine.

Dacă prietenul tău continuă să anuleze planurile sau nu inițiază niciodată întâlnirile, ar putea fi timpul să vorbești cu el despre prietenia voastră. Și cu atât mai mult, dacă vezi că ”prietenul” tău își face planuri cu toți, în afară de tine, atunci ia asta ca pe un semn că de fapt nu este atât de interesat să petreacă timpul cu tine.

2. „Prietenul” tău nu te ascultă niciodată. 

Comunicarea este cheia oricărei relații, iar un prieten care nu te ascultă nu este cineva căruia îi pasă de tine. Un prieten adevărat îți va asculta cu atenție preocupările, îți va da sfaturi și va fi alături de tine în momentele dificile.

3. „Prietenul” nu încearcă niciodată să țină legătura cu tine.

Inițiativa vine doar de la tine, iar „prietenul” apare doar atunci când are nevoie de ceva de la tine.

4. Lipsa suportului

Indiferent dacă treci printr-o despărțire, ți-ai pierdut locul de muncă sau ai probleme de sănătate, un prieten adevărat va fi alături de tine pentru a te sprijini, indiferent cât de ocupat ar fi.

5. Reacție negativă la succesul tău

Când „prietenului” nu-i pasă de tine, el nu se bucură niciodată de succesul tău. Indiferent de ceea ce obții în viață, o astfel de persoană se va comporta de parcă asta nu contează, nu înseamnă nimic.

6. „Prietenul” încearcă mereu să te „schimbe”.

Din păcate, dacă prietenul tău nu te acceptă așa cum ești, acesta ar putea fi un semn că nu-i pasă de tine. Un astfel de „prieten” îți critică constant alegerile, convingerile și visurile sau lângă el simți că nu ești tu însuți.

Iată și alte semne:

– „Prietenul” te pune în mod constant într-o lumină proastă în public, încercând astfel să se afirme din contul tău.

– Un astfel de om se poate bucura atunci când eșuezi.

– „Prietenul” te bârfește.

– „Prietenul” le spune altora secretele tale.

– Întotdeauna te tratează ca pe „o opțiune de rezervă”. Tu și prietenia voastră nu este o prioritate pentru el.

– Te manipulează și îți insuflă sentimentul de vinovăție.