8 lucruri pe care le faci din cauza anxietății și nu din cauza personalității tale.

Anxietatea – este răspunsul natural al organismului la stres. Fiecare dintre noi este supus acestei condiții. Mulți oameni experimentează anxietate într-un mediu nou sau neconvențional, cum ar fi mersul la un interviu de angajare. De asemenea, nu este neobișnuit ca anxietatea să apară în diferite situații sociale, cum ar fi vorbitul în public.

Motive pentru apariția anxietății sunt multe și fiecare om le are pe ale sale. De asemenea, fiecare experimentează anxietatea în mod diferit și, uneori, ea poate apărea subtil, de aceea poate fi dificil de detectat.

Suntem atât de obișnuiți cu gândurile și acțiunile noastre, încât nu ne gândim că acestea semnalează de fapt un nivel înalt de anxietate. Adesea dăm vina pe caracter, pe personalitatea sau comportamentul nostru.

Iată câteva lucruri neobișnuite pe care le faci de fapt din cauza anxietății:

1. Întotdeauna îți imaginezi cele mai proaste „scenarii” de desfășurare a evenimentelor. 

Îți imaginezi că eșuezi fără motiv, din cauza tendinței tale de a te gândi prea mult și îți este frică de viitorul incert. Emoțiile tale scapă de sub control, începi să intri în panică și complici lucrurile în capul tău.

2. Eviți comunicarea

Anxietatea te face să-ți fie frică că alții te vor judeca. Poate că nu ești un introvertit, dar anulezi planuri, călătorii și eviți petrecerile, totul pentru că nu vrei să le oferi altora un motiv să te judece, să te discute și să te critice.

3. Te concentrezi asupra trecutului.

Dintr-o dată, fără niciun motiv, mintea ta revine la amintiri dificile din trecut, care te supără și îți provoacă panică. Începi să te simți vinovat și rușinat când regreți acțiunile tale din trecut.

4. Întotdeauna te învinuiești

Ori de câte ori se întâmplă ceva rău, crezi că e vina ta. Ești prea strict(ă) cu tine și cauți mereu probleme în tine. Chiar și atunci când toată lumea știe că nu ești responsabil, înrăutățești lucrurile „arătând cu degetul” către tine.

5. Te compari cu ceilalți

Unul dintre cele mai rele lucruri legate de anxietate este sentimentul de nesiguranță alimentat de îndoiala constantă de sine și complexul de inferioritate. Și totul deoarece crezi că nu poți fi niciodată suficient de bun, te compari constant cu ceilalți.

6. Ești un perfecționist

Tinzând spre perfecțiune, ți-ai stabilit standarde înalte, ceea ce te face predispus la stres, anxietate și depresie. Deși faci totul pentru a fi  lăudat, din păcate, asta are un impact asupra sănătății tale mintale.

7. Te enervezi când lucrurile nu merg conform planului.

Anxietatea te împiedică să-ți dai seama că nu poți controla rezultatul fiecărei situații. Din acest motiv, când anumite situații nu merg așa cum ți le-ai imaginat, începi să intri în panică.

8. Luarea deciziilor este mult mai dificilă pentru tine.

Anxietatea te face excesiv de emoțional atunci când iei decizii, ceea ce îți distorsionează capacitatea de a gândi logic. Deoarece nu reușești să vezi opțiunile de rezolvare a problemelor și să o alegi pe cea mai bună (din cauza tendinței de a te gândi prea mult la cel mai prost rezultat posibil), îți este dificil să iei decizii importante.