
Adesea petrecem ore întregi pregătindu-ne pentru un interviu de angajare sau o întâlnire de afaceri importantă, dar prima impresie despre noi se creează în doar 7 secunde. După aceea, schimbarea imaginii existente, mai ales dacă este negativă, va fi dificilă. De aceea, este foarte important înaintea unui eveniment responsabil, să ținem cont de anumite reguli când ne alegem ținuta.
Stilul îmbrăcămintei
Un studiu a arătat că majoritatea șefilor simt simpatie sinceră pentru subalternii care le copiază aspectul. Acest lucru se datorează faptului că oamenii sunt atrași în mod subconștient de cei care li se aseamănă, iar orice diferență este percepută ca o potențială amenințare. Deci, dacă șeful de obicei vine la birou în haine sport, atunci persoana care poartă o ținută similară are mai multe șanse să obțină locul de muncă.
Îmbrăcămintea exagerat de scumpă
Hainele elegante oferă omului competență în ochii celorlalți. Un studiu a arătat că demonstrația bogăției și statutului înalt este citită involuntar ca un semn de laudă și indiferență față de echipă. Un astfel de om puțin probabil va fi acceptat în echipă. Dacă vrei să te prezinți ca un jucător din echipă, alege ceva modest.
Ținutele revelatoare
Îmbrăcămintea afectează nu numai modul în care ne percep alții, ci și modul în care ne simțim. Un studiu similar a constatat că fetele în costume de baie au avut rezultate mai proaste la testele de matematică decât fetele care erau îmbrăcate complet. Cercetătorii au sugerat că participantele erau prea îngrijorate de modul în care cei din jur le evaluează aspectul. Acest lucru le-a distras de la sarcina principală.
Culoarea ținutei
Un sfert dintre directorii companiei nu vor oferi un loc de muncă cuiva care vine la interviu într-o rochie sau un costum portocaliu: această culoare este puternic asociată cu lipsa de profesionalism. Iar dacă persoana vrea să obțină un loc de muncă legat de creativitate, atunci este mai bine să nu se îmbrace în ceva albastru. Această culoare indică un oarecare conservatorism al solicitantului.
Nuanțele costumului
Nuanțele întunecate creează impresia unei persoane autoritare și profesioniste. Acestea sunt potrivite dacă solicitantul aplică pentru o poziție de conducere sau subliniază că deține controlul asupra situației.
Tonurile ușoare și blânde semnalează că ești o persoană blândă și prietenoasă, pregătită pentru negocieri și lucru în echipă. Un contrast puternic în ținută, cum ar fi combinația alb/negru, vorbește despre forță și asertivitate.
Imprimeurile
Ținutele strălucitoare și modelele neobișnuite atrag atenția, dar, ca urmare, angajatorul își va aminti de hainele tale, nu de tine. La interviu, merită să-ți demonstrezi abilitățile, nu stilul. De aceea, profesioniștii recomandă să evităm imprimeurile mari și culorile excesiv de atrăgătoare în hainele alese pentru prima întâlnire.
Potrivirea costumului cu starea de spirit.
Dacă ești obosit și indispus, atunci un costum bej nu-ți va spori încrederea în tine, ci, dimpotrivă, îți va sublinia starea de spirit sumbră. Ca urmare, există pericolul să nu fii acceptat. Este mai bine să porți o ținută mai strălucitoare și mai interesantă, care să te înveselească, să te inspire și să te ajute să obții locul de muncă.
Un element strălucitor
Dacă costumul potrivit este însoțit de un element luminos și neașteptat, oamenii îl vor percepe pozitiv. Un profesor care își completează ținuta conservatoare cu pantofi sport roșii, destul de ciudat, dar provoacă mai mult respect și interes din partea publicului.
Culoarea roșie
În natură, roșul reprezintă pericol. Poate de aceea bărbații care preferă hainele de această culoare, le provoacă celor din jur vigilență. Dacă bărbatul vine la întâlnire cu o cravată sau un pulover roșu, îl evaluăm în mod inconștient ca fiind o persoană agresivă, care încearcă să ne suprime. Deci, atunci când mergi la negocieri sau la un interviu, este mai bine să renunți la detaliile roșii.
Propriul stil
În mod ideal, ținuta nu ar trebui să fie doar confortabilă și să se potrivească situației. Îmbrăcămintea este, de asemenea, menită să ne reflecte personalitatea. Un studiu a constatat că mai mult de jumătate dintre femeile care purtau costume nepotrivite s-au simțit nefericite la locul de muncă. În schimb femeile care puteau alege în funcție de gustul lor ce haine să poarte la birou, aveau mai mult succes în carieră.
Stilul propriu le arată celorlalți că avem încredere în noi înșine și nu urmărim orbește ultimele tendințe ale modei.