Cum să te comporți dacă copilul tău face o criză de isterie în magazin: 5 sfaturi utile.

Noi adulții avem anumite instrumente și le putem folosi pentru a ne ajuta copiii și pe noi înșine.

1. Pregătește-te din timp

Înainte de a merge la magazin, imaginează-ți că o astfel de situație este posibilă. De aceea, avertizezi copilul din timp că nu vei cumpăra nimic dulce, mai ales înghețată, pentru că afara este frig. El, desigur, se va supăra, dar îi poți oferi o alternativă atractivă. De exemplu, să-i cumperi o jucărie mică sau ceva gustos, dar nu înghețată. Astfel, poți evita parțial asemenea scene.

În plus, acasă poți să faci o regulă permanentă (pentru toată lumea) în ceea ce privește dulciurile – când, cât și ce mâncați și să faci referire la ea în astfel de situații. Acest lucru simplifică sarcina părinților și oferă copilului sentimentul de încredere – el nu mai depinde de decizia părinților, care nu întotdeauna este clară pentru el, ci se supune, împreună cu întreaga familie, unei reguli generale constante. Simți diferența?

2. Respiră

Dacă ești deja acolo și totul este rău, în primul rând te sfătuiesc să nu reacționezi imediat, ci să respiri profund de câteva ori, oferindu-ți timp să te gândești și să cântărești avantajele și dezavantajele înghețatei. Dacă rezultatul final este „împotrivă”, trebuie să înțelegi ce reacție va urma și să fii pregătit(ă) pentru ea.

3. Recunoaște sentimentele copilului.

Fără a aduce conversația la isterie, după prima manifestare de rezistență a copilului, coboară-te la nivelul lui și, privindu-l în ochi, spune-i: „Văd că ești foarte dezamăgit și supărat, te înțeleg foarte bine. Și eu m-aș simți rău dacă nu aș obține ceea ce vreau. Lasă-mă să te îmbrățișez și împreună ne vom gândi la ce te poate ajuta acum, cu excepția înghețatei. Cu siguranță vom găsi o altă cale de ieșire”. Trebuie să-i spui aceste cuvinte calm, iar compasiunea și dorința de a-l ajuta trebuie să fie sincere.

4. Oferă-i o alegere.

Pentru a se calma cât mai repede, oferă-i o alegere: „Alege – te calmezi rapid, iar apoi acasă ne vom juca \ vom privi un desen animat \ vom merge la locul de joacă \ orice vrei sau voi fi nevoită să te iau de aici, chiar dacă îmi va fi foarte neplăcut și atunci nu vom mai putea face ceea ce ne place.

5. Promite-i că îi vei cumpăra data viitoare.

Perspectiva de a primi înghețata mâine / în weekend / când veți merge la bunica – te poate ajuta.

Ce nu trebuie să faci?

Nu-i spui: „Va fi așa cum am spus eu.”

Autoritatea parentală nu trebuie să fie un ultimatum, ci „Pot decide pentru copil ceea ce el încă nu este în stare să decidă singur”. În același timp, părintele vede și acceptă starea „rea” a copilului și îl ajută să facă față sentimentelor negative.

Nu te superi pe copil

Supărându-te pe copil, devii la fel de neajutorat(ă) ca și el, iar toate „confruntările” ajung la nivelul unei scandal, în timp ce ar trebui să fie o conversație între un adult și un copil mic.

Nu îi explica că înghețata îi face rău.

Pentru copil înghețata este bună, pentru că acum își poate satisface dorința, dar „răul” el nu-l înțelege, pentru că legătura între evenimente în mintea lui este pur teoretică. Copiii nu pot gândi ipotetic, pentru ei totul se întâmplă aici și acum.

Nu târâi copilul cu forța.

Înainte de a lua copilul, trebuie să-l avertizezi din timp despre asta și să-i oferi o alegere.

Nu acorzi atenție celor din jur.

Nu te uiți la bunica care arată dezaprobator sau la vânzătoarea nepoliticoasă care aruncă printre dinți ceva neplăcut în direcția ta. Nu te interesează ce cred ei despre tine sau despre copilul tău. Nu este nimic în neregulă că un copil mic se simte prost, plânge sau face scandal. Li se întâmplă tuturor și este o parte necesară a dezvoltării.