12 modalități ieftine de a te ajuta singur în caz de nervozitate și stres.

Se întâmplă adesea să căutăm rețete complexe pentru îmbunătățirea calității vieții. Probabil te gândești: „Voi merge la yoga și voi deveni imediat mai calm”. Și, desigur, la yoga nu mai ajungi. Găsești chiar și o scuză plauzibilă pentru care te simți atât de rău. În zonă nu există un studio bun de yoga. Trist…

Cu toate acestea, există remedii primitive de autoajutorare care au fost folosite de secole pentru stres, iritare, frustrare.

1. Distrage-ți atenția pe ceva.

Acest mod de a elibera stresul emoțional este potrivit în cazurile în care ești prins, încolțit și nu poți pleca nicăieri. De exemplu, stai la o întâlnire de planificare și îți asculți șeful, iar în interior fierbi de iritare. Nu poți pleca, dar… te poți distrage pe ceva.

De exemplu te uiți la colega de alături și te gândești: “Ce manichiura are Maria… Mă întreb cum a făcut-o?”

Această modalitate funcționează doar dacă îi înțelegi beneficiile – nu te uiți și nu asculți ceea ce nu-ți place. Dar dacă îți place să fierbi și să intri în dispute, acesta este dreptul tău.

2. Pleacă din situația iritantă

Te-a întristat ceva la ziua de naștere a unui prieten? La picnic? Urăști un grup, o pagină pe o rețea de socializare? Visezi să elimini o persoană neplăcută din lista ta de prieteni?

Deci, părăsește rapid grupul pentru totdeauna. Blochează provocatorul, troll-ul,  prostul etc. În cele din urmă, șterge-ți profilul. Chemi rapid un taxi, îți iei rămas bun de la gazdă și pleci acasă – departe de petrecere, departe de grătar, departe de zona enervantă, emoțională.

3. Bea apă

Un pahar cu apă, băut încet, oprește toate crizele cunoscute științei. Primul lucru care i se oferă unui om căruia i se întâmplă ceva groaznic este un pahar cu apă. Apa declanșează mecanismul de auto-reabilitare a organismului. Cel mai adesea, oamenii se simt rău din două motive:

– Isterie (criza simpato-suprarenală),

– Deshidratare neobservată la timp.

Deoarece nu ne ascultăm corpul și nu învățăm despre siguranța vieții, bem toată ziua ceai, cafea și sifon – toți avem deshidratare și tu o ai. De aceea, chiar în acest moment bea un pahar de apă.

4. Implică-te în ceva interesant, captivant. 

Această metodă este potrivită într-o situație în care nu te poți „elibera”, ești blocat. Fă orice care ți-ar captiva atenția: citește un detectiv. Joacă un joc video. Mergi la vânătoare și la cules fructe. Orice. Doar tu știi ce te poate captiva și amuza. Fiecare om are activitatea sa preferată individuală. Doar că nu exagera cu acest joc. Nu face rău nimănui.

5. Activitatea fizică

Descărcarea fizică rapidă, care include: mersul pe jos, înotul, curățenia, sexul, distrugerea gunoiului, munca în gradină, dansul, spălatul podelelor și spălarea manuală – relaxează mușchii și ameliorează stresul și frustrarea într-un mod fantastic de eficient. Lucrul cu mâinile ajută să faci față chiar și durerii.

6. Intră în contact cu apa

Spălatul vaselor este o ședință gratuită de hipno-psihoterapie. Zgomotul apei curgătoare ameliorează oboseala și ia cu sine toată „murdăria”. Pe lângă spălarea vaselor poți face o baie, un duș, mergi la saună, înoată în mare, în râu, în lac. Fă tot ce te poate reîmprospăta.

7. Reîncadrarea pozitivă a unui eveniment stresant.

Iată un exemplu: “Bine că nu am mers nicăieri vara asta! În sfârșit voi face cursurile de engleză, cursurile de fitness și autodezvoltare! Când mi-aș mai permite un astfel de lux “inutil”? Vara este un sezon mort și sunt reduceri peste tot. Așa că voi și economisi.”

8. Putea fi mai rău, alții se simt și mai rău. 

Nu ești mulțumit de rezultatul evenimentului? Imaginează-ți că putea fi un rezultat mai rău. Imaginează-ți cât de rău se simt unii oameni din jurul tău. Dacă stăpânești această artă și încetezi să-ți întorci nasul la această strategie, nu vei avea nevoie de nicio psihoterapie.

9. Râsul ucide tot ce este teribil.

A ridiculiza, a diminua, a vulgariza ceva umflat și important – este o rețetă veche a culturii umane.

10. Numără până la 10

Doar numără până la zece. Încet. Controlează-ți respirația. Pentru tine, nu cu voce tare. Aceasta este recomandarea medicilor și antrenorilor de sport.

11. Plângi

Plânsul ameliorează stresul. Odată cu lichidul lacrimal, din organism pleacă acele substanțe toxice care se formează sub influența hormonilor de stres. Dacă nu poți plânge din cauza problemelor tale – inventează un subiect jalnic și plângi pentru el.

12. Verbalizează tot ce ai pe suflet

Pronunția sau verbalizarea – este împachetarea a „ceva” vag în cuvinte clare. Sau scrie totul pe hârtie, o scrisoare lungă. Doar nu o trimite nimănui!

Aceste 12 sfaturi te vor ajuta să faci față stresului și bolilor pe care le provoacă stresul, fără cheltuieli suplimentare.