”După 13 ani de căsătorie, fluturii din stomacul soției mele au dispărut.”

Un bărbat ajungând acasă, brusc a descoperit că soția lui nu mai are fluturi în stomac. Ea vorbea mereu la telefon și nu-i acorda nici cea mai mică atenție. În ultima vreme căsnicia lor mergea prost. Și reînvia doar pe puțin timp, atunci când soția zgâria din nou mașina. Poate că dragostea lor ar fi dispărut pentru totdeauna în mlaștina putredă a acestei căsnicii plictisitoare, dacă nu ar fi fost o întâmplare.

Odată, femeia a fost invitată la teatru de o prietenă. Ea s-a îmbrăcat, s-a machiat… Iar soțul, uitându-se la soția sa elegantă și aparent ciudată, și-a dat seama brusc că de mult timp nu a mai curtat-o. Din acea zi a început să-i aducă flori, să-i facă complimente, declarații de dragoste ca în tinerețe. La scurt timp în căsnicia lor a venit a doua luna de miere, de unde nu se așteptau.

Nu pot decât să fiu fericită pentru acest bărbat și pentru soția lui. Este îmbucurător faptul că, în loc de morocănosul „femeile au nevoie doar de emoții.”, omul și-a dat seama intuitiv ce făcea greșit. Și nu i-a ascultat pe înțelepții și iluminații din mediul online.

***

Mi-am amintit încă o poveste: „Cum Maria a decis să divorțeze”. Fiind căsătorită de aproximativ 15 ani, Maria a simțit brusc că viața ei nu este așa cum și-ar dori să fie. Relația cu soțul părea plictisitoare și fără speranță. La locul de muncă – lipsă totală de perspective. Pe spate și pe talie i-au apărut valuri ciudate. Și din anumite motive, pe șolduri a înflorit celulita. Maria venea acasă și fie era o plictiseală teribilă, fie certuri. Deci, ea a decis să divorțeze. A decis și s-a speriat de propria decizie. Pentru că era o femeie rezonabilă și conștientă de activele și pasivele sale, dacă pleca din această căsătorie.

La început a decis să facă ceea ce e mai ușor. S-a ocupat de corp. Și-a cumpărat un abonament la sală, a devenit pasionată de jogging și de câteva activități de grup. S-a adus în formă – pentru că după divorț va trebui să-și caute un nou soț. În continuare s-a gândit să facă ordine în apartament. Pentru că dacă îl vor scoate la vânzare, cel puțin să fie proaspăt, cu renovări ușoare, nu atât de învechit. Iar pentru asta, desigur, are nevoie de ajutorul soțului. Deci, au început renovarea. Cea mai grea parte a fost la locul de muncă. Dar Maria s-a orientat și aici destul de repede. A găsit o nouă direcție promițătoare. Nu primea bani mai mulți, dar cel puțin a apărut perspectiva creșterii. A apărut un spațiu pentru un pas înainte.

Într-o zi Maria a venit acasă de la serviciu. În casă era proaspăt și confortabil. În corp – lejeritate. În suflet – sărbătoare. Soțul, văzându-i ochii strălucitori, o întreabă ce mai face. Și Maria a decis că încă nu e timpul să divorțeze, mai poate trăi așa…

Nu știu de ce am vrut să împărtășesc aceste povești. Probabil pentru că noi toți suntem doar locuitori pasivi ai mlaștinii noastre. Și autorii ei…

Autor: Morena Morana