
Bloggerul Dina Peru ne împărtășește secretele căsniciei ei, care a început neobișnuit chiar și pentru peruvieni și explică de ce i-a fost ușor să adopte viziunile femeilor locale.
Cum l-am cunoscut pe soțul meu?
S-a întâmplat într-o perioadă dificilă pentru mine: cariera mea de avocat nu îmi aducea rezultatul dorit, trebuia se lucrez mereu ceva adăugător. Și nu aveam timp să mă gândesc la relații. Într-o zi am fost la un mall sa mă relaxez puțin. Henry s-a apropiat de mine și mi-a oferit o cafea. Am fost de acord din curiozitate, am avut o discuție stângace, am făcut schimb de numere de telefon și ne-am despărțit.
La a treia întâlnire, Henry, fără să se gândească prea mult, m-a cerut de soție – într-o manieră chibzuită și persistentă. Am fost surprinsă de această întorsătură a evenimentelor, dar mi-am zis: de ce să nu încerc? Mai târziu m-am mutat în Peru.
Povestea căsătoriei noastre este complet atipică pentru locuitorii din Peru. Înainte de a oficializa o relație, oamenii locuiesc împreună mult timp, șase – opt ani. Cei din jur percep acest lucru ca fiind absolut normal. Tinerii se căsătoresc doar atunci când își permit să organizeze ei înșiși nunta. În schimb rata divorțurilor tinde spre zero: dacă bărbatul și femeia nu sunt potriviți, ei înțeleg acest lucru mult mai devreme decât decid să se căsătorească.
Viața de familie a peruvienilor diferă de cea cu care suntem obișnuiți în Romania. De exemplu, tinerii de aici încep să se întrețină mult mai devreme fără ajutorul părinților. Nu există pensii de stat, iar părinții în vârstă sunt întreținuți complet de copii, iar pentru asta ei trebuie să „stea ferm pe picioare” cât mai devreme.
4 reguli de viață pe care le-am adoptat în căsătoria mea.
1. Ne certăm astfel încât să nu ne spunem prea multe
Henry a introdus în familia noastră regula „certurilor tăcute”. El este foarte calm, nu țipă niciodată. Dar dacă tot se întâmplă neînțelegeri, ne retragem fiecare în spațiul său și nu comunicăm o vreme. Uneori avem nevoie de o oră pentru ca furia să se potolească, alteori durează o jumătate de zi. Până seara, putem deja să discutăm cu calm problema, fără să ne fie frică că vom spune prea multe.
Îndrăgostiții peruvieni construiesc relații pe viață și își amintesc de dragostea lor chiar și în momentele de supărare. Asta îi ajută la rezolvarea oricăror conflicte familiale.
2. Timpul liber îl petrecem neapărat împreună
În timpul nostru liber, suntem mereu alături. Ne jucăm cu fiul nostru, facem treburile casnice sau doar ne relaxăm. Muncim amândoi, de aceea împărțim treburile casnice în mod egal. Dar nici în acele familii în care soția este casnică, soțul nu se așază seara în fața televizorului în timp ce o așteaptă pe ea să gătească cina. El comunică cu copiii, face o parte din sarcinile casnice. Zilele libere le petrec împreună.
Soții din Peru rămân întotdeauna pe primul loc unul pentru celălalt. Își iubesc copiii, dar nu se „dizolvă” niciodată în ei, așa cum se întâmplă uneori în familiile noastre. O mamă peruană nu va spune niciodată că fiul sau fiica ei sunt mai importanți pentru ea decât soțul.
3. Nimeni nu trebuie să doarmă pe canapea
Chiar dacă seara s-a întâmplat o ceartă, trebuie să dormi în patul tău. Aceasta este o tradiție importantă a familiei noastre. Nimeni nu merge pe canapea, încercând să se „îndepărteze” de partener. S-ar putea să fim supărați, dar o noapte în camere separate nu va îmbunătăți situația, ci doar va agrava conflictul. Copilul aderă și el la această regulă.
4. Soții trebuie să aibă un buget comun
Am convenit de la început să avem un buget comun. Achizițiile, mai ales cele mari, le discutăm neapărat. Dar mergem pe căi paralele către obiectivele materiale: fiecare are munca lui, nu ne intersectăm în acest domeniu.
Henry este priceput la problemele tehnice și întotdeauna este gata să intervină atunci când este nevoie. Sunt recunoscătoare pentru ajutor, dar nu voi îndrăzni niciodată să lucrez cu el la proiecte comune. Poți învăța să te înțelegi în viața de zi cu zi, dar să lucrezi cu un soț străin este dificil. Punctele de vedere și obiceiurile diferite mai devreme sau mai târziu vor deveni un obstacol care poate ruina relația de familie.