
Orice confruntare lasă un gust amar, mai ales dacă nu ai reușit să-ți aperi punctul de vedere. Îți împărtășim câteva trucuri care te vor ajuta să învingi în orice dispută, fără a recurge la insulte.
De ce apar conflicte?
Orice ciocniri, dispute, nemulțumiri apar dacă sunt înșelate așteptările uneia sau ambelor părți. De exemplu, prietenul tău vrea să-ți folosești conexiunile și să-l ajuți în căutarea unui loc de muncă. Dar tu refuzi, pentru că nu poți folosi funcția oficială în interes personal. Prietenul tău nu înțelege asta și te acuză de egoism. Din moment ce nu ai fost la înălțimea așteptărilor lui, apare o situație conflictuală.
Adesea, din acest motiv izbucnesc certuri și în familie. „Ochelarii roz” cad, bărbatul sau femeia vede că partenerul său nu se potrivește imaginii pe care și-a creat-o în minte. Așteptările sale nu sunt justificate.
Cum să te comporți în timpul unui conflict?
Există câteva reguli simple care te vor ajuta să eviți consecințele negative ale certurilor și disputelor.
1) Respectă punctul de vedere al celuilalt
Într-o situație conflictuală, ambii adversari cred că au dreptate. Fiecare dintre ei are punctul său de vedere asupra problemei. Dacă continui să-ți aperi propria interpretare a evenimentelor, lucrurile vor ajunge rapid la insulte și atacuri personale. Și totul pentru că părțile în conflict nu vor să se înțeleagă, să încerce să privească situația prin ochii adversarului.
Pentru a ieși învingător din conflict, trebuie mai întâi să recunoști că atât tu, cât și „adversarul” tău aveți dreptate în felul vostru. Încearcă să te pui în locul lui, acceptă-i punctul de vedere. În acest caz vei înțelege rapid motivul disputei și vei putea găsi un compromis.
2) Recunoaște dreptul celuilalt de a greși.
Adesea conflictele apar din cauza faptului că nu ne permitem nouă sau altora să greșească, idealizând oamenii din jurul nostru. Orice greșeală este analizată „la microscop” și devine prilej de acuzații și certuri.
Încearcă să-ți privești adversarul ca pe o persoană obișnuită, cu propriile slăbiciuni și imperfecțiuni. Învață să ierți și atunci nu vei intra în conflicte.
Abilitatea de a fi condescendent față de slăbiciunile altora dă naștere altei calități utile – recunoașterea dreptului de a greși. Orice punct de vedere poate fi greșit, inclusiv al tău și nu este vina nimănui. Admițând acest lucru, ieși din poziția perfecționistului, îți permiți propria imperfecțiune și nu o aștepți de la alții.
3) Oferă un feedback adecvat
Deci, capacitatea de a lua partea altei persoane și de a recunoaște dreptul la greșeală îți permite să nu activezi emoțiile negative și să rămâi în resursă. Rămâi calm și oferă-i oponentului tău un feedback adecvat. Nu face atac la persoană, nu insulta: astfel nu vei face decât să agravezi conflictul.
Pe un ton uniform, explică-ți punctul de vedere asupra problemei, argumentează-l. Nu încălca granițele altora. Prin asta demonstrezi slăbiciune și incapacitatea de a-ți apăra opinia altfel decât „cu pumnii”. Rămânând calm, dezamorsezi atmosfera. Treptat și adversarul tău va reduce nivelul de tensiune. Și poate chiar va fi de acord cu tine.
4) Rămâi în poziția observatorului.
Conflictul se dezvoltă doar în cazul în care există părți opuse. Dacă o parte „iese din joc”, cealaltă nu are cu cine se certa. Adversarul trebuie să părăsească câmpul de luptă. Cum funcționează?
Recunoscând corectitudinea adversarului, permiți existența punctului său de vedere. Atunci motivele și emoțiile care îl conduc – devin transparente. Înțelegi adevăratele motive ale comportamentului său, iei poziția unui observator, nu a unui participant.
Încearcă să privești conflictul din exterior. Nu lăsa emoțiile negative să te stăpânească.