
Unii oameni vorbesc despre ei înșiși chiar și cu oameni complet străini, descriind cele mai personale și intime detalii ale vieții lor. În astfel de momente ei simt cum „se afirmă”. Acest lucru se datorează, de obicei, imaturității emoționale a omului. El, la fel ca în copilărie, continuă să se considere cel mai important din lume, când părinții lui alergau imediat la orice strigăt.
Dacă ai obiceiul de a-ți deschide sufletul străinilor, iată câteva motive pentru care ai putea să-ți reconsideri comportamentul și să nu mai faci asta:
1) De multe ori oamenii te ascultă din politețe, dar nu au un interes sincer pentru viața ta și vor uita de tine de îndată ce își vor lua rămas bun. Acest lucru nu este surprinzător: fiecare persoană este ocupată cu propriile probleme și gânduri, și nu cu viața altora. Dacă începi să „încarci” oamenii cu informații inutile despre viața ta personală, aceștia vor avea dorința firească să se îngrădească de tine, pentru a nu te mai întâlni niciodată. În curând vei fi ocolit, iar reputația ta se va deteriora. Dacă ești întrebat despre ceva din viața ta, încearcă să povestești pe scurt și cu umor.
2) Dacă vei vorbi prea mult, riști să împărtășești informații confidențiale cu răufăcătorii, pe care ei le vor folosi pentru propriile interese egoiste. Acest lucru îți poate crea probleme la locul de muncă și în familie. În plus, dacă te lauzi, atunci în jurul tău pot apărea oameni invidioși, iar dacă te plângi, vor începe să te trateze ca pe un ratat.
3) Dacă începi să-ți împărtășești cu alții toate gândurile, ideile și planurile de viitor, în curând riști să observi că ți-ai pierdut toată energia și nu mai ai nicio motivație să faci ceva și să tinzi spre mai mult. Iar oamenii te pot considera o persoană nesigură care plutește adesea în nori.
Dacă totuși ai adesea dorința de a-ți împărtăși gândurile și sentimentele cu oamenii, ține un jurnal – pe hârtie sau electronic. Este dăunător să păstrezi totul în interio, hârtia, după cum se spune, „suportă totul”.
În plus, „Este mult mai important ce gândești tu despre tine, decât ceea ce cred alții despre tine.” – spunea Seneca.