Estanislao Bachrach: 6 exerciții utile pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și lucrul cu emoțiile.

Biologul molecular, neuropsihologul și autorul cărții ”Gândirea Emoțională” Estanislao Bachrach vorbește despre mecanismele neurofiziologice ale creierului. Cartea sa conține tehnici care ajută creierul, practici și exerciții utile pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și lucrul cu emoțiile. Încearcă unele dintre ele.

1. Eliberează emoțiile

Pasul 1: Concentrează-te pe emoție. Nu trebuie să fie neapărat o emoție intensă. De exemplu, o ușoară supărare pentru ceva la serviciu sau în familie este, de asemenea, destul de potrivită.

Pasul 2. Pune-ți întrebări:

– Pot să renunț la această emoție?

– Pot să o las?

– Pot să o accept?

Pasul 3. Ce să fac cu emoția?

– Voi permite acestei emoții să plece?

– O voi lăsa?

– Voi accepta această emoție?

Răspunde „da” sau „nu” la aceste trei întrebări cu cea mai mare onestitate. Chiar și răspunsul „nu” te va ajuta să eliberezi emoția.

Pasul 4. Întreabă-te: când? Răspunsul tău ar putea fi: acum.

Pasul 5. Repetă acest proces atât cât este necesar pentru ca emoția specifică să dispară.

2. Identifică emoțiile

Să știi exact ce emoții te copleșesc în momentele stresante este o sarcină dificilă, dar foarte importantă. De fiecare dată când te simți anxios, întreabă-te ce simți și notează. Dacă îți este greu să-ți identifici emoțiile, folosește lista gata făcută de stări emoționale sau creează-ți propria listă. Odată ce ai identificat o emoție, gândește-te: ce îți spune și ce înseamnă pentru tine, decât să încerci să o elimini sau să o ignori.

3. Redirecționează-ți atenția

Dacă nu găsești o activitate care să-ți redirecționeze atenția într-o direcție mai pozitivă, notează seara, înainte de culcare, următoarele:

– 10 lucruri pentru care ești recunoscător;

– 5 realizări, chiar și cele mai mici, în timpul zilei;

– orice schimbare pozitivă în ceea ce privește obiceiurile proaste (de exemplu, nu am țipat la soțul meu; am avut răbdare în trafic; am fumat mai puțin decât ieri etc.).

4. Formulare nouă

Schimbă sensul situației astfel încât să transformi impactul emoțional. Notează cel puțin 5 evenimente sau situații care te fac să te simți rău. Alături de ele, scrie ce te vei gândi data viitoare când ți se va întâmpla unul dintre aceste evenimente. Și apoi, din moment ce vei gândi altfel decât de obicei… spune cum te vei simți. Simte și vizualizează asta de câte ori poți.

5. Fixează emoțiile

Găsirea tiparelor în modul în care te simți pe parcursul zilei te va ajuta să-ți controlezi starea de spirit. Fă o listă cu emoțiile pe care le-ai trăit în ultimele zile. Împarte-le în pozitive și stresante, anxioase.

Folosind aceste liste ca ghid, în săptămâna următoare, marchează o emoție de fiecare dată când o identifici. Examinează-ți lista la sfârșitul fiecărei zile sau săptămâni. Te-a surprins ceva? Emoțiile care produc anxietate le depășesc în număr pe cele pozitive?

Fă-ți un plan de acțiune pentru a face schimbări, astfel încât emoțiile negative să nu te copleșească. Urmărindu-ți emoțiile, înțelegi mai bine puterea pe care o au asupra ta, atât pozitivă, cât și negativă.

6. Fericirea înmulțită

Empatia înseamnă că ne punem în locul altei persoane, mai ales în situații adverse. Expresia budistă mudita se referă la bucuria empatică, atunci când ne bucurăm dezinteresat de toate lucrurile bune care li se întâmplă altora. Încearcă să te setezi pe acest sentiment în timpul săptămânii în care cineva îți împărtășește realizările sau meritele sale.

În primul rând, trebuie să te concentrezi: lasă-ți telefonul departe și pune-te în locul celeilalte persoane. În al doilea rând, este important să înțelegi ce simte sau prin ce trece cealaltă persoană și să fii cu adevărat interesat de asta.

Când începem să observăm și să găsim timp pentru momentele de fericire comună, fericirea noastră se înmulțește și ea.