
În copilărie, părinții puteau să-i spună copilului că trebuie să studieze din greu, să citească mult și să uite de distrații. Ca exemplu îi puteau aduce elevii excelenți. Copilul a absorbit aceste impuneri și a tins mereu să devină cel mai bun. El putea avea visuri că va crește și va face ceea ce își dorește.
Însă la maturitate omul treptat se forțează să facă totul perfect, nu-și permite să facă deloc greșeli. Această stare indică faptul că și-a dezvoltat sindromul perfecționistului care îi complică foarte mult viața și nu-i permite să se simtă confortabil și calm.
Cu acest sindrom trebuie să lupți pentru a nu te conduce în situații dificile și a nu te priva complet de bucurii. Iată câteva recomandări care te vor ajuta în acest sens.
1. Viața nu este o Olimpiadă!
Merită să-ți amintești mereu acest lucru. Nu trebuie să fii primul în toate, să-ți asumi mai multe decât ceilalți. Nimeni nu îți va aprecia eforturile, dar cu siguranță te vei epuiza.
Trebuie să determini ce este prioritar, să selectezi una sau mai multe domenii de dezvoltare și să lucrezi în ele. Astfel va fi posibil să nu-ți consumi toată puterea pe ceva ce nu joacă niciun rol.
2. Nu te mai învinovăți și certa.
Frica de a greși – este un semn al sindromului perfecționistului. Și pentru a scăpa de ea trebuie să începi prin a înceta să învinovățești și să te cerți. Scapă complet de un astfel de obicei.
Este mai bine să te susții, să te încurajezi, să subliniezi ce ai reușit să faci bine.
3. Cere ajutor
Și nu-ți fie teamă să faci asta. Acesta nu este un indicator al slăbiciunii sau ceva rușinos. Un om care cere sfaturi și încearcă să găsească ajutor, are un control mult mai bun asupra vieții sale decât cel care nu face asta.
Este important să dobândești obiceiul descris, să-l folosești, pentru a nu te împinge în impas.
Merită să lupți cu acest sindrom. Asta îți va permite să-ți schimbi viața în bine, precum și să scapi de exigența față de copiii tăi, în caz contrar, în viitor și ei vor căuta modalități de a scăpa de sindromul perfecționistului.