Cum să-ți auzi propriul „eu”: 3 sfaturi pentru a nu te mai critica.

S-ar putea să le spui altora cuvinte plăcute, să complimentezi pe toată lumea, să observi cu ușurință și să notezi virtuțile altora. Uneori chiar să exagerezi pentru a face o impresie bună despre tine și a crește stima de sine a interlocutorilor.

Dar în dialogul cu tine, nu poți minți. Ești extrem de cinstit, ceea ce este bine, dar poți merge prea departe și deveni insensibil în judecățile tale. În acest caz, te vei critica și îți vei provoca durere. Deoarece stima de sine va suferi, trebuie să lucrezi cu o astfel de situație. Există câteva trucuri psihologice care îți vor aduce un rezultat pozitiv.

1. Zâmbește

În timpul unei conversații negative cu tine însuți puțin probabil vei putea zâmbi, dar în cele din urmă vei reuși să faci asta. Trebuie să te gândești la un nume amuzant pentru criticul tău interior și să i te adresezi.

În acest caz, te vei putea distrage instantaneu de la ideile și gândurile negative și vei râde. Apoi după orice eșec, vei reuși să te recuperezi destul de repede și cu siguranță nu-ți va mai părea o tragedie.

2. Comunică cu un prieten.

Poți întrerupe un dialog negativ cu tine însuți, sunând un prieten sau o persoană de încredere. În timpul conversației este necesar să reproduci tot ce îți apare în minte și să-ți exprimi experiențele. Prietenul tău cu siguranță te va susține și te va înveseli.

El îți va spune că nu o duci așa de rău și îți va aminti de virtuțile sale. Nu uita că emoțiile negative cresc în secret și uneori nu sunt conștientizate. Prin comunicare cu cineva ele pot fi risipite.

3. Fii propriul tău prieten. 

Trebuie să-ți spui că ești cel mai bun prieten al tău. În acest caz, nu vei dori să vorbești negativ despre tine. Dialogul intern nu va ajunge de fiecare dată la critici. Ele vor mai exista, însă vor fi la subiect și puțin probabil îți vor face rău în această situație.

Astfel de tehnici îți vor permite să-ți auzi „eu-l” și să te înțelegi mai bine. Aplicându-le cu regularitate, în mintea ta nu vor mai suna critici dure și probabil că nu vei mai dori să te concentrezi pe negativitate.