
Când vine vorba de inteligență, imediat ne gândim la abilitățile mentale. Da, ele definesc și această caracteristică. Există mai multe tipuri de inteligență: emoțională, creativă, personală, logică-matematică. Și, de asemenea, există inteligența socială – care presupune nivelul de dezvoltare a abilităților ce determină succesul interacțiunii cu ceilalți.
Dacă acest tip de inteligență este slab dezvoltat, atunci omul nu se va exprima de teama să nu ajungă într-o situație incomodă și să nu poată găsi adevărul în dispute. De asemenea, el poate minți, poate încălca regulile – cu alte cuvinte, se va comporta antisocial.
Dacă observi toate acestea în viața ta, atunci merită să se lucrezi la dezvoltarea acestui tip de inteligență. Există mai multe modalități de a-ți dezvolta inteligența socială:
1. Urmărește ce fac alții.
Trebuie doar să observi ce fac oamenii din jurul tău. Este important să fie străini. Îi poți urmări pe cei care merg împreună cu tine în metrou, care stau alături de tine la coadă în supermarket. Încearcă să determini cine și ce dispoziție are, ce trăsături de caracter are etc.
2. Ascultarea activă
Ea îți va permite nu numai să-ți arăți interesul față de interlocutor. Datorită faptului că o vei practica, vei putea înțelege și numi emoțiile. Astfel vei înțelege mai clar cine și ce îți transmite, vei fi pe aceeași lungime de undă cu ceilalți.
3. Gesturile și expresii faciale
Ceea ce face interlocutorul în timpul dialogului poate spune multe. Este necesar să privești și să-i studiezi gesturile. De asemenea, le poți oglindi. Toate acestea vor contribui la stabilirea unei comunicări eficiente și a unui contact apropiat.
4. Discursurile publice.
Dacă ai inteligența socială scăzută, vorbitul în public te va speria, de aceea merită să combați această frică. Pentru început încearcă să vorbești în fața unui cerc restrâns de oameni, de exemplu să rostești un toast.
Asta te va ajuta să înveți să fii în societate și să te dezvolți. De asemenea, nu va fi de prisos să urmezi cursuri de oratorie și să-ți îmbunătățești abilitățile de vorbire.
Aceste sfaturi te vor ajuta să-ți dezvolți semnificativ inteligența socială. Desigur, asta va necesita eforturi, dar cu siguranță merită o faci.