
Ești deseori nervos? Poate că motivul este șeful tău pretențios, traficul de dimineață sau problemele din relație. Indiferent de motiv, sunt șanse să experimentezi un anumit nivel de stres în fiecare zi.
Dar, în timp ce stresul zilnic este normal (și poate fi chiar benefic dacă te motivează), stresul cronic poate avea un impact negativ asupra bunăstării tale fizice, mentale și emoționale. S-ar putea să fii prea stresat fără să știi. Poate că ai anumite simptome fizice și dai vina pe o boală. Adevărul este că stresul poate cauza probleme la nivelul organelor, țesuturilor și în aproape fiecare sistem din corpul tău.
Oamenii experimentează stresul în diferite moduri. De exemplu, cineva poate rămâne treaz noaptea, răsfoind rețelele sociale, fiind incapabil să se desprindă de ele și să doarmă. Altcineva poate dormi adânc toată noaptea, dar își uită constant cheile și devine iritabil înaintea evenimentelor importante din viață.
Acest test psihologic te va ajuta să afli nivelul tău de stres, iar la sfârșitul articolului vei găsi câteva sfaturi cum poate fi redus nivelul de stres.
Deci, privește imaginea și răspunde la întrebarea: care fată din imagine crezi că este supărată?
Iată ce spune această alegere despre nivelul tău de stres recent:
A:
În ultima vreme ai fost sub presiune înaltă. Nu știi motivul specific, știi doar că presiunea te-a făcut să te sufoci. Ești îngrijorat și ai nevoie de o pauză. Viața ta este o luptă continuă. Ești destul de dependent de aprecierile altora, iar acest lucru te menține constant sub stres.
Un astfel de stil de viață te poate conduce la succes, dar puțin probabil îți va aduce bucurie. Evită disputele inutile, nu te enerva pentru lucruri mărunte, nu încerca să obții întotdeauna maximul, renunță din când în când la un plan sau altul. Amintește-ți că există lucruri care sunt în afara controlului tău și stresul nu te va ajuta. În schimb, privește lucrurile calm și setează-te mai pozitiv și optimist.
B:
Ai avut un pic de presiune psihologică în ultima vreme, dar nu a avut prea mult efect asupra stării tale emoționale. Ești o persoană care poate face față stresului și problemelor. Faci față cu calm și rezonabil problemelor pe care ți le prezintă viața. Nu suferi de falsă modestie sau de ambiție excesivă. Cu toate acestea, îți recomandăm să dedici mai mult timp și atenție activităților care îți plac cu adevărat, să-ți reglezi starea de spirit și să-ți păstrezi o stare de spirit relaxată și calmă.
C:
Nivelul tău de stres nu este prea mare, dar nici prea scăzut. Viața ta este caracterizată de activitate și tensiune constantă. Ești stresat atât în sensul pozitiv al cuvântului (tinzi să obții ceva), cât și în sensul negativ (ai destule probleme și griji). Cu toate acestea, nu este prima dată când te confrunți cu un asemenea stres. Deci, ai învățat să-i faci față. Știi că, după o furtună, sigur va veni calmul. Și după ce treci în mod repetat prin furtună, te obișnuiești și nu te mai simți singur și pierdut, ca înainte. Ești ferm și gata să depășești în continuare dificultățile de dragul obiectivelor tale.
D:
Ești o persoană simplă și tânjești după libertate. Nu te vei forța să faci ceea ce nu-ți place, vei face ceea îți va aduce bucurie și fericire. De fapt, stresul din viața ta este adesea cauzat de personalitatea ta. Dar ești o persoană fără griji și nu-ți pasă prea mult de faimă și lucruri materiale, așa că nu vei lăsa stresul să te bântuie și să-ți strice viața. Cel mai important lucru pentru tine este să trăiești fericit și în armonie cu tine însuți.
Dacă simțiți că trebuie să faci ceva cu privire la modul în care stresul te afectează atât fizic, cât și emoțional, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți gestionezi stresul:
1. Fii activ. Aproape orice formă de activitate fizică poate reduce stresul. Chiar dacă nu ești un atlet, mersul pe jos, dansul și yoga pot fi un bun calmant al stresului.
2. Mănâncă sănătos. Mâncarea sănătoasă este o parte importantă a grijii de sine. Încearcă să mâncați o varietate de fructe și legume, precum și cereale integrale.
3. Evită obiceiurile proaste. Unii oameni pot face față stresului consumând prea multă cofeină sau alcool, fumând, mâncând în exces sau utilizând substanțe ilegale. Aceste obiceiuri pot dăuna sănătății.
4. Mai multe râsete. Spune glume, urmărește comedii sau discută cu prietenii tăi amuzanți.
5. Conectează-te cu ceilalți. Contactele sociale sunt foarte bune pentru ameliorarea stresului, deoarece îți pot distrage atenția, îți pot oferi sprijin și te pot ajuta să treci peste suișurile și coborâșurile vieții.
6. Practică yoga. Yoga combină exercițiile fizice și mentale care te pot ajuta să obții liniștea minții și a corpului.
7. Dormi suficient. Somnul este momentul în care creierul și corpul tău se reîncarcă. Iar calitatea și cantitatea somnului îți pot afecta starea de spirit, nivelul de energie, concentrarea și funcționarea generală.
8. Ține un jurnal. Scrierea gândurilor și sentimentelor poate fi o modalitate bună de ieșire din stres. Scrie orice îți vine in minte.