4 sfaturi utile care te vor ajuta să scapi de complexe.

Prezența complexelor face ca omul să se perceapă negativ. El se agață de neajunsurile sale, de multe ori le exagerează, își inventează multe lucruri. Astfel omul nu se mai evaluează adecvat și se lipsește de multe oportunități. El crede că nu va face față anumitor sarcini, refuză să se implice în ceva nou și astfel se distanțează de succesul pe care nu și-l dorește.

Complexele apar din diverse motive. Ele pot fi rezultatul bullying-ului la școală sau criticilor constante acasă. Oricum e greu să scapi de ele. Dar se poate face oricând, dacă urmezi câteva sfaturi.

1. Mai puține cerințe față de tine.

Da, trebuie să ai cerințe față de propria persoană, pentru că altfel nu te vei dezvolta. Dar limita ar trebui să fie adecvată, să nu-ți stabilești obiective imposibil de atins.

Dacă acționezi în limita puterilor și posibilităților tale, vei putea evita dezamăgirile. Iar asta va permite să-ți menții stima de sine la un nivel normal, nu va scădea și mai mult.

2. Nu te compara cu alții. 

Cineva poate avea ceva scump, cineva poate reuși în unele domenii. Toate acestea sunt normale, au dreptul să existe. Dar nu trebuie să te compari niciodată cu ceilalți, să-ți spui că nu ai realizat aceleași lucruri. Fiecare este unic în felul lui, fiecare are defecte. Da, chiar și cei care par perfecți le au.

3. Utilizează filtrarea

Omul este influențat de tot ceea ce i se întâmplă și îl înconjoară. De aceea, trebuie să reconsideri situațiile cu care te confrunți, să determini ce te face să te simți inconfortabil și să te protejezi de asta.

De exemplu, poți evita comunicarea cu oamenii care critică, poți schimba activitățile care nu te mulțumesc și doar te irită. În continuare, trebuie să începi să-ți creezi un mediu confortabil.

4. Învață lecții din greșeli.

Dacă există ceva care îți provoacă disconfort și nu poți renunța la asta, trebuie să privești ceea ce se întâmplă din exterior și înveți lecții din asta. Când se va deschide ceva nou, creierul se va relaxa și nu va mai exista anxietate sau stres.

Astfel de trucuri simple vor ajuta omul cu complexe să-și atenueze starea. Treptat, probabil că va scăpa de ele.