De ce este bine să dormi în timpul zilei: 2 motive principale.

Multe personalități cunoscute obișnuiau să tragă un pui de somn în timpul zilei – inclusiv Napoleon Bonaparte, Thomas Edison, Albert Einstein și Winston Churchill. Merită să le urmăm exemplul – somnul de zi scurt crește productivitatea.

De ce să dormi ziua?

1. Programul evolutiv

Uneori, în mijlocul zilei ne luptăm cu somnul din toate puterile, chiar dacă avem posibilitatea să ne întindem puțin, însă nu o facem pentru că o vom face noaptea.

Chinezii își permit să tragă un pui de somn chiar la locul de muncă. Somnul în timpul zilei este un lucru obișnuit pentru locuitorii multor țări, din India până în Spania.

Jim Horn, directorul Institutului pentru Cercetarea Somnului de la Universitatea Loughborough (Marea Britanie), consideră că oamenii sunt programați evolutiv pentru somnul de zi scurt și pentru somnul de noapte lung.

2. Asimilarea informațiilor noi

„Există tot mai multe dovezi științifice că somnul de zi, chiar și cel foarte scurt, îmbunătățește funcția cognitivă”, continuă Jonathan Friedman, directorul Institutului pentru creier din Texas. „Poate că, în timp, vom învăța să-l folosim în mod conștient pentru a ne face creierul să funcționeze mai productiv.”

„Somnul de zi este un fel de stocare a memoriei pe termen scurt, după care creierul este din nou gata să primească și să stocheze informații noi”, spune psihologul Matthew Walker de la Universitatea din California. Sub conducerea sa a fost realizat un studiu la care au participat 39 de tineri sănătoși. Ei au fost împărțiți în 2 grupe: unii au fost nevoiți să tragă un pui de somn în timpul zilei, în timp ce alții au fost treji pe tot parcursul zilei.

Matthew Walker consideră că somnul în timpul zilei afectează hipocampul, o zonă a creierului care joacă un rol important în mutarea informațiilor din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung. Omul de știință face comparație cu o căsuță poștală plină care nu mai poate primi scrisori noi. Somnul în timpul zilei ne șterge „căsuța poștală” timp de aproximativ o oră, după care suntem din nou capabili să percepem noi porțiuni de informații.

O altă cercetare a profesorului asociat la Universitatea Georgetown Andrei Medvedev, a arătat că în timpul somnului activitatea emisferei drepte, care este responsabilă de creativitate, este semnificativ mai mare decât cea a emisferei stângi. Acest lucru se întâmplă atât la stângaci, cât și dreptaci. Emisfera dreaptă își asumă rolul de „curățător”, sortând și stocând informațiile. Astfel, un somn scurt în timpul zilei ne ajută să ne amintim mai bine informațiile primite.

Cum să dormi corect?

Sarah Copper de la Institutul Salk pentru Cercetări Biologice din California, autorul cărții ”Sleep during the Day, Changes Your Life” recomandă:

1. Fii consecvent.

Alege ora care ți se potrivește pentru somn în timpul zilei (optim – de la 13 la 15 ore) și respectă acest regim.

2. Nu dormi prea mult.

Setează o alarmă pentru maximum 30 de minute. Dacă dormi mai mult, te vei simți copleșit.

3. Dormi pe întuneric.

Închide draperiile sau pune-ți o mască de somn pentru a adormi mai repede.

4. Acoperă-te. 

Chiar dacă încăperea este caldă, pentru orice eventualitate, pune în apropiere o pătură cu care să te acoperi când îți este frig. În timpul somnului, temperatura corpului scade.