Cum să reacționezi la plângerile constante ale altor oameni și în același timp să nu pari nepoliticoasă: 6 sfaturi utile.

Te-ai săturat de oamenii care se plâng mereu de viață, pentru care totul este greșit? Soarele strălucește prea tare, zăpada cade greșit, paharul pare prea frumos pentru a bea din el…

Poți enumera plângerile lor la nesfârșit, pesimiștii nemulțumiți vor găsi întotdeauna ceva de care să se plângă. Dar cum să faci față unor astfel de oameni enervanți? Uneori nu ai de ales și trebuie să continui conversația. În acest articol vom vorbi despre cum să moderam plânsul altora și, în același timp, să nu-i ofensăm.

De ce oamenii se plâng? 

Crezi că pesimiștii se plâng de viață pentru că au o viață foarte proastă? De multe ori nu este așa! Printre cele mai frecvente motive sunt:

1. Lipsa de atenție

Persoana doar vrea să fie compătimită, să i se acorde atenție. Scenele dramatice constante, poveștile exagerate sunt un semn că îi place rolul de victimă (sau să pară a fi o victimă).

2. Justificarea inacțiunii

În acest fel, omul își justifică eșecurile și lenea. Este mult mai ușor să scapi de povara responsabilității, decât să fii responsabil pentru propria viață.

3. O metodă de manipulare

Da, plângerile sunt o oportunitate excelentă de manipulare. Nu vei refuza să ajuți o persoană săracă și nefericită cu care nimeni nu vrea să comunice, nu-i așa? Tocmai prin scâncete și povești incredibile că au o soartă teribilă, astfel de oameni își ating obiectivele.

Cum să reacționezi la plângerile constante și în același timp să nu pari nepoliticoasă?

1. Asigură-te că în spatele plângerilor mici nu este o problemă mare.

Dacă ești apropiată de cineva care se plânge tot timpul, încearcă să-ți împărtășești gândurile. Spune-i că ești îngrijorată de negativitatea constantă. Este justificată sau interlocutorul doar vrea atenție?

În primul caz, se poate dovedi că plângerile sunt un strigăt de ajutor. Poate că persoana este în pragul depresiei și chiar are nevoie de ajutor. Dacă ești în măsură să-i oferi acest ajutor, fă-o sau sugerează-i să contacteze un psiholog. Ai putea spune: „Am observat că ești foarte pesimist în ultima vreme. Te iubesc și vreau să mă asigur că primești ajutorul de care ai nevoie.”

Dacă simți că persoana te manipulează, te folosește și chiar te stoarce de energie ca un vampir, atunci stabilește-ți limite de timp pentru întâlniri și comunicare.

2. Preia controlul conversației

Dacă înțelegi că urmează o conversație cu o persoană negativă și nu te poți retrage din dialog, încearcă să vorbești tu mai întâi. Dar aici trebuie să respecți o regulă: începe conversația cu ceva foarte pozitiv. Astfel închei plângerile înainte ca ele să înceapă! Omul care este lăudat, puțin probabil va începe să se plângă de soartă grea. El este admirat, ceea ce înseamnă că nu este totul atât de rău.

3. Mai multe întrebări

Nu uita că plângăcioșii sunt oameni care de obicei nu vor să facă față problemelor. În timp ce vorbești cu persoana respectivă, încearcă să-i pui întrebări: „Cum ai rezolvat această problemă?”, „Ce intenționezi să faci în această situație?”, „Ce ajutor ai nevoie pentru a rezolva această problemă cât mai curând?”, „Ai dori să rezolvăm împreună această problemă confuză?”. Cel mai probabil, prietenul tău va evita răspunsurile și va schimba subiectul, întrucât nu avea intenția să rezolve problema.

4. Nu fi singură

Compania – este o modalitate bună nu numai de a te distra, ci și de a pune capăt conversațiilor neplăcute. Niciun plângăcios nu se va plânge în fața unui număr mare de oameni.

Dar dacă totuși a apărut o situație neprevăzută și plângerile au început să plutească în aer, nu ar trebui să reacționezi cumva. Lasă-i pe alții să o facă.

5. Spune ”da” limitelor personale

Granițele personale sunt un set de reguli personale care stabilesc limite sigure asupra comportamentului celorlalți. Încearcă să spui că nu te simți confortabil când discutați despre aceste subiecte, că te simți incomod și deprimată. Vorbind despre sentimentele tale, vei transmite interlocutorului informațiile necesare.

6. Nu comunica

Uneori, cel mai bun mod de a nu mai primi negativitate din conversații – este să le eviți. Dezabonează-te de la plângăcios pe rețelele sociale pentru a nu te indispune, evită comunicarea forțată. Dacă persoana care se plânge constant este ruda ta, atunci încearcă să limitezi comunicarea.

Nu-ți fie teamă să refuzi omul într-o conversație, dacă nu ești capabilă moral să-l asculți și să-l susții. Starea ta ar trebui să te preocupe mai mult decât starea altor oameni!