4 sfaturi utile pentru a scăpa de sentimentul de vinovăție.

Vinovăția – este o reacție naturală. Este foarte bine dacă omul vinovat prezintă scuze, își recunoaște greșelile, încearcă să le repare. Dar de multe ori nu se întâmplă un scenariu atât de sănătos. Omul își poate impune un sentiment de vinovăție, care poate fi susținut și de alții. În același timp, starea lui psihologică se va înrăutăți, el se va simți oprimat.

În cele din urmă va obosi să trăiască așa și va trebui să se gândească cum să scape de acest sentiment toxic. Iată câteva sfaturi pentru a face acest lucru.

1. Caută motivul  

Este necesar să înțelegi care este motivul apariției sentimentului de vinovăție. Pentru a face acest lucru, trebuie să-ți pui de fiecare dată întrebări, să analizezi ce s-a întâmplat.

Astfel va fi posibil să stabilești relația cauză-efect a ceea ce se întâmplă, să înțelegi în ce direcție trebuie să mergi mai departe.

2. Suportă disconfortul

Vinovăția ar trebui luată ca o formă de anxietate. Trebuie doar să o suporți, să nu faci nimic, să observi situația. Acest lucru îți va permite să vezi că nimeni și în niciun fel nu reacționează la tăcere, la faptul că nu este atins un subiect dureros pentru tine. Treptat, vinovăția va deveni mai slabă.

3. Cere iertare

Dacă ai greșit cu adevărat, atunci trebuie să-ți ceri iertare. Este important să faci acest lucru cât mai repede posibil, astfel încât senzația neplăcută să nu aibă timp să prindă rădăcini, să nu te chinuie prea mult.

În cele mai multe cazuri, o astfel de manifestare a bunătății va fi suficientă dacă s-a întâmplat să jignești cu un cuvânt. Dacă ai făcut ceva greșit, atunci te poți oferi să corectezi situația, să faci tot ce îți stă în putere.

4. Eliberează situația

Este important să faci un pas înapoi când apare sentimentul de vinovăție, să nu-i acorzi atenție. În acest caz, vei putea găsi un nou obiect care te va captiva, care nu-ți va provoca apariția emoțiilor negative. O astfel de metodă este deosebit de relevantă în cazul persoanelor codependente, care își oferă ajutorul prea intruziv.

Aceste sfaturi te vor ajuta să scapi de sentimentul toxic de vinovăție. Din când în mai poate fi simțit, dar nu va fi permanent.