
Dacă te confrunți cu alegerea cu cine să comunici, puțin probabil vei accepta un prieten plângăcios care se plânge mereu de viață. Cu toate acestea, este timpul să te obișnuiești că exprimarea emoțiilor, împărtășirea furiei sau a tristeții este la fel de normală ca și împărtășirea bucuriei. De ce nu ne enervăm când cineva postează fotografii cu inelul de logodnă sau dintr-o călătorie? Dar în momentele în care vedem plângeri, simțim iritație?
Astăzi, împreună cu un psiholog, vom analiza de ce plângerile pe rețelele sociale sunt normale și uneori chiar utile.
Rețelele sociale au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Cu siguranță ai văzut postări foarte expresive: care de obicei exprimă emoțiile de bază (mai des furie sau tristețe), iar scopul lor principal este de a elibera această emoție. Astfel, utilizatorul poate vorbi, uita și „elibera” situația.
De ce ne enervează plângerile altora pe rețelele sociale?
Principala problemă este că multe dificultăți sunt împărțite în „importante” și „minore”. Toți cei care au fost crescuți cu setarea: „De ce te plângi?” și „Oare aceasta este o problemă adevărată?” cel mai des devalorizează problemele altora.
Probabil ai observat cum autorul plângerilor este judecat (uneori pe nedrept) de străini, de obicei cu formularea: „Tu nu știi cum sunt problemele adevărate” sau „acești plângăcioși s-au înmulțit”. Cel mai probabil, acești comentatori doresc să înceapă o conversație despre propriile probleme, dar nu o pot face cu ajutorul unei plângeri similare pe rețelele sociale, pentru că este „rușinos”.
În plus, oamenii prea empatici simt iritație când citesc astfel de plângeri, pentru că iau totul la inimă și chiar se încarcă de emoții negative. Ei pot fi înțeleși, dar pentru cel care se plânge, sentimentele expuse au mai multe avantaje decât dezavantaje.
De ce este bine să vorbim despre probleme pe rețelele sociale?
1. Exprimarea problemei poate ajuta la rezolvarea acesteia.
Dacă menționezi ceva pe rețelele sociale asta ar putea arăta sau reaminti altor utilizatori că nu sunt singurii care se confruntă cu o problemă și care suferă. De exemplu, stresul înainte de examene sau despărțirea de cineva. Sub astfel de postări poți găsi comentarii foarte utile. Inclusiv sfaturi despre cum să faci față situației și să te ajuți. Asta inspiră optimism și speranță, persoana înțelege că nu este singură.
2. Eliberarea stresului emoțional
Spre deosebire de comunicarea cu prietenii, postarea pe o rețea de socializare nu implică o reacție directă și imediată de la cineva (cu excepția cazului în care o afișezi exclusiv pentru câțiva aleși). Și lipsa comunicării directe devine o modalitate excelentă de a scăpa de stres în orice moment. Pentru mulți, aceasta este o modalitate de a împărtăși aproape anonim ceea ce ei din anumite motive nu le pot spune rudelor sau prietenilor.
3. Poți obține sprijin neașteptat.
Pentru mulți oameni este important să primească într-o perioadă dificilă sprijin sub orice formă: o apreciere, o îmbrățișare prietenoasă sau chiar suspine simpatice. Când publici o postare cu o plângere, primești instantaneu un răspuns sub formă de aprecieri, care de obicei înseamnă solidaritate cu vorbitorul, comentarii și uneori mesaje private. Desigur, uneori povestea problemei atrage sfaturi nesolicitate, dar în acest caz este ușor să le ignori.
4. Negativitatea atrage atenția și provoacă o reacție.
Un avantaj îndoielnic, dar totuși este un avantaj. Cele mai populare și citite bloguri, de obicei, sunt cele care scot în evidență negativitatea. Acest lucru este de înțeles, pentru că atrage mult mai multă atenție, deși nu este întotdeauna plăcut. Așadar, pentru oamenii cărora le place să fie în centrul atenției, postarea plângerilor servește și pentru a le satisface nevoile.
După cum poți vedea, avantajele depășesc cu mult dezavantajele, printre care se numără doar condamnarea oamenilor cărora le este frică să-și împărtășească experiențele. Dacă personal te irită postările în care oamenii se plâng de problemele lor, atunci nu interacționa cu un astfel de conținut. Dar, în același timp, gândește-te dacă te poți descărca de negativitate și poți vorbi despre ceea ce te îngrijorează.