Iată de ce oamenii se răzbună și ce se întâmplă în corpul uman în timpul acestui act.

Potrivit dicționarelor, răzbunarea este acțiunea intenționată de a provoca rău, cu scopul de a pedepsi o nedreptate. Potrivit psihologiei răzbunarea este o acțiune născută din resentimente, durere, umilire, insulte pe care egoul uman nu este în măsură să le suporte.

De obicei, părinții își învață copilul: ”Ai fost lovit, împins, jignit – lovește, împinge, jignește ca răspuns. Astfel, copiii nu încearcă să discute problema pentru a o rezolva, dar învață să se răzbune. Din același motiv, copilul se obișnuiește să nu uite supărarea. Pentru că a venit acasă, le-a spus adulților, i s-a oferit o decizie – răzbunarea. El trebuie să o reproducă data viitoare în fața infractorului, adică să o memoreze. 

Pentru cel care vrea să se răzbune, acesta devine un instrument de restabilire a justiției. Și fiecare înțelege acest proces în felul său: cineva îi răspunde imediat infractorului și se calmează, iar cineva planifică mult timp o răzbunare sofisticată. De fapt, această justiție este doar una dintre distorsiunile cognitive.

Ce se întâmplă în corp atunci când omul se răzbună?

Pe termen scurt, furia intensifică plăcerea răzbunării. Acesta afectează zonele creierului asociate cu remunerația – aceleași zone sunt activate atunci când omul consumă droguri. Și hormonii, care sunt responsabili pentru această senzație, provoacă bucurie nu numai după comiterea acțiunii, ci și în procesul de așteptare. Deci, omul se poate simți mai bine atunci când intenționează să pedepsească infractorul.

Cu toate acestea, conform rezultatelor, mulți notează emoții mixte. Și, de fapt, răzbunarea nu este dulce, ci mai degrabă dulce-amară. În timp balanța poate înclina în direcția amărăciunii, deoarece omul se calmează și privește situația mai rațional. În plus, în procesul comportamentului răzbunător, în corp se produce cortizol (hormonul de stres) și pe termen lung, acest lucru poate duce, de exemplu, la depresie.

Răzbunarea poate rezolva problema?

Pe lângă riscul de depresie, dorința de răzbunare are și alte dezavantaje.

Răzbunarea nu ajută la rezolvarea conflictului

Ea nu are un astfel de obiectiv, este concepută pentru a restabili justiția. Dar astfel de acțiuni în mod clar nu vor putea elimina cauzele și consecințele conflictului. În plus, răzbunătorul face dreptate în conformitate cu conceptele sale despre bine și rău. Dar ele nu sunt la fel de universale.

Răzbunarea doar oferă iluzia unei lumi corecte. Omul în grabă trage concluzii iraționale bazate pe setări incorecte sau părtinitoare. El este sigur că săvârșind actul de răzbunare, va simți ușurare și dreptatea va fi restabilită. Dar nu este așa. Prima dorință – este de a-și compensa suferința și de a elimina încărcătura emoțională, dar efectul este foarte exagerat.

Răzbunarea prelungește experiența traumatică

Răzbunarea poate extinde suferința, în loc să rezolve situația și să ajute la restabilirea echilibrului. La urma urmei, violența dă naștere violenței, iar cealaltă persoană se poate răzbuna ca răspuns.

Și, de asemenea, dacă suntem încurajați de o furie puternică sau de alte emoții prea intense, acest lucru poate însemna că situația ne trimite la o experiență adversă din trecut.

Răzbunarea distruge

Ea dăunează nu numai celor care o îndeplinesc, ci și celor din jur. Adesea, oamenii care sunt predispuși la un comportament impulsiv și agresiv recurg la răzbunare și nu la iertare. Cele mai crude acte de violență sunt comise de cei care sunt capabili să planifice răzbunarea fiind furioși și simt plăcere de a provoca durere celorlalți.

Cum poate fi rezolvată problema?

Să presupunem că ai fost tratat foarte rău. În acest caz este important să înțelegi că renunțarea la răzbunare nu înseamnă să ”înghiți” supărarea și să nu faci nimic. Nu orice răspuns la agresivitate și nedreptate la adresa noastră va fi răzbunare.

Răzbunarea – este despre dorința de a provoca durere altora, ghidată de resentimente și furie. A te proteja este o alegere rezonabilă, încercarea de a-ți satisface nevoia de securitate și de a opri violența, inclusiv fără a o comite în raport cu ceilalți.

Iartă

Se pare că acest lucru este imposibil, dar iertarea este o modalitate eficientă de a ieși din situație atunci când vrei să te răzbuni. Conform cercetărilor, această abordare demonstrează mai des o îmbunătățire a sănătății mintale în viitor.