5 expresii cu care poți sprijini oamenii dragi în momentele dificile.

Cuvintele potrivite pot calma, încuraja și ameliora stresul, dar găsirea lor poate fi foarte dificilă.

Sprijinul nu este o analiză detaliată a acțiunilor într-o anumită situație (desigur, dacă nu ți s-a cerut să faci una) și cu siguranță nu sunt acuzații „bine intenționate”. Mai jos îți vom da câteva exemple despre cum să-i consolezi pe cei dragi și cum să pui în cuvinte compasiunea sinceră și dorința de a ajuta.

Poți schimba expresiile în funcție de situație, dar să păstrezi esența.

1. ”Pot să te ajut cu ceva?”

În acest fel îi arăți că ești pregătit pentru acțiuni concrete. Astfel persoana dragă nu va fi nevoită să ceară ajutor – tu îl oferi. Doar nu impune ceea ce ți se pare corect. Mai bine ascultă ce are nevoie. De exemplu, dacă refuză să ia bani, o poți ajuta într-un alt mod – asumă-ți unele griji sau fii alături de ea în momentele dificile.

2. ”Înțeleg de ce ești atât de supărat(ă).”

Oamenii nu întotdeauna vorbesc despre problemele lor pentru ca cineva să le rezolve sau să dea sfaturi. Adesea, omul doar are nevoie să fie auzit și înțeles.

Nu trebuie să pretinzi că știi cum se simte sau că ai experimentat același lucru, să cauți paralele cu viața ta și să scoți la suprafață propria experiență. Mai ales dacă ceea ce i se întâmplă nu îți este familiar. Spune-i doar că înțelegi de ce se simte rău și îți pare rău că a trebuit să se confrunte cu o astfel de situație. Acceptarea și înțelegerea oferă sprijin. Astfel îi spui: „Ceea ce trăiești este normal. Ai dreptul să te simți așa.”

3. ”Ce crezi că poate ajuta în această situație?”

Chiar dacă ești sigur că știi soluția problemei, nu da sfaturi înainte de a fi întrebat. Mai bine întrebi omul ce va face în această situație. În primul rând, arată că îți pasă de el. În al doilea rând, în procesul de discuție, el poate veni cu idei interesante și soluții neașteptate. În plus, poți afla ce fel de ajutor are nevoie și să-ți oferi serviciile. Și, în sfârșit, să-i oferi un sfat, dacă ți-l cere.

4. „Să facem o plimbare.”

Mersul pe jos este o activitate fizică și chiar ajută la eliberarea stresului și la ridicarea moralului. Chiar și 10 minute de mers pe jos pot îmbunătăți situația. Dacă persoana dragă nu are chef de o promenadă lungă, propune-i un traseu scurt.

Combinația dintre socializare, aer curat și activitatea fizică ar trebui să fie benefică. Dacă situația vă permite, îi poți propune să faceți sport împreună: alergați, mergeți la sală sau la piscină, jucați tenis etc. Dar nu insista – dacă persoana dragă spune „nu”, acceptă refuzul fără să te superi sau să încerci să-l convingi.

5. ”Nu uita că eu te voi sprijini mereu. Dacă ai nevoie de ceva, voi fi alături.”

Într-o situație dificilă, omul vrea să știe că are pe cine să se bazeze. Chiar dacă acum nu are nevoie de ajutorul tău și nu-l va cere niciodată. Adesea, în momente dificile, omul se îndepărtează de rude și prieteni și se retrage în sine. În același timp, izolarea socială și singurătatea sunt dăunătoare sănătății.

Reamintindu-i că nu este singur și poate apela întotdeauna la tine pentru ajutor – fizic și moral, contribui la spargerea izolării sociale.