
Experții ne împărtășesc cum putem cuceri pe oricine folosind o abordare științifică.
1. Folosește-ți reacțiile corpului în avantajul tău.
Noi, oamenii, interpretăm adesea greșit semnalele corpului. În psihologia socială, aceasta se numește eroare de atribuire a excitării. De exemplu, ritmul cardiac crește atunci când suntem anxioși, dar și când suntem plăcut excitați.
Psihologii au efectuat experimente pentru a testa dacă frica afectează interesul față de cineva. S-a dovedit că, deși este imposibil de introdus emoții folosind această metodă, este posibil de intensificat sentimentele care existau anterior. Motivul ar putea fi că oamenii experimentează excitarea dintr-o sursă neclară și încearcă să o explice printr-un context situațional.
2. Oferă ceva pentru a primi ceva în schimb.
Dacă vrei să primești ceva de la cineva, trebuie mai întâi să oferi tu însuți ceva. Conform regulii reciprocității, ne simțim datori față de cei care ne-au făcut o favoare până când îi răsplătim cu o favoare reciprocă.
Organizațiile caritabile folosesc adesea acest principiu pentru a crește donațiile. Omul primește un cadou (poate fi destul de modest, un pix de exemplu) și se simte obligat să ofere mai mult. Acest lucru ajută la creșterea sumei fondurilor donate cu aproape 75%. Dar utilizați această abordare cu prudență. În unele situații, stimulentele externe, dimpotrivă, reduc probabilitatea donației. În acest caz, recompensa slăbește îndemnurile altruiste interne: omului i se pare că primește o compensație pentru caritate. Și asta de asemenea îl împiedică să arate generos în ochii celorlalți.
3. Alege cuvintele potrivite.
De exemplu, într-o dispută, alegerea pronumelor poate afecta semnificativ reacția interlocutorului. Începerea unei propoziții cu „tu” („Tu trebuia să termini acest raport”) va înfuria și mai mult interlocutorul. Mai bine începi cu pronumele „eu” („Sunt nervos pentru că raportul nu este terminat”). În al doilea caz, nu mai dai vina pe interlocutor.
Un alt truc ar fi să folosești mai degrabă substantive decât verbe, atunci când discuți rezultatul pe care dorești să-l obții.
Într-un experiment, participanții au fost întrebați cât de important era pentru ei „să fie alegători la alegeri” și cât de important era pentru ei „să voteze la alegeri”. Dintre cei care au vorbit despre ei înșiși ca alegători, la alegeri au participat cu 11% mai mulți.
Pentru a consolida încrederea și simpatia, poți folosi și limbajul corpului: copiază poziția interlocutorului și privește-l în ochi. Și spune-i mai de pe nume.
4. Cere ceva inutil.
Când omul este de acord cu o cerere mică, cel mai probabil va fi de acord și cu a doua, mai mare. Ceea ce nu ar fi făcut dacă cererea mare ar fi sunat separat. Omului i se va părea că nu simte presiune din afară, ci este de acord din respect față de cel care cere sau de cererea acestuia. Acest lucru funcționează chiar și atunci când a doua cerere este diferită ca tip de prima, chiar și atunci când cer două persoane diferite.
Există și un alt truc: mai întâi cere ceva nejustificat de mare, ceva cu care omul nu va fi de acord niciodată, apoi fă o a doua cerere, mai moderată. Acest lucru îți va crește șansele să obții ceea ce dorești. Persoana se va simți obligată să facă compromisuri, pentru că și tu se pare că i-ai făcut o concesie.