
În orice moment poți ajunge în pragul unei căderi nervoase, mai ales dacă nu acorzi suficientă atenție sănătății tale psihologice. În acest articol îți împărtășesc ce este o criză de nervi și cum poți împiedica apariția acesteia în viața ta, dacă locuiești într-un oraș mare.
Ce prezintă această „cădere” psihologică?
Specialiștii desemnează ”căderea nervoasă” ca fiind starea în care mecanismul corpului nostru nu poate face față stresului sever. Orice poate servi drept declanșator – atât cearta cu o prietenă, cât și experiențele psihologice mai grave, de exemplu, concedierea.
Ce trebuie să faci dacă simți că se apropie o cădere nervoasă?
În mod ideal, dacă ții legătura cu psihologul sau medicul tău, merită să contactezi specialistul din timp și să îl informezi despre starea ta de sănătate. Dacă nu ai un astfel de contact, ai putea să te ajuți singură. Pentru a face acest lucru, urmează aceste sfaturi:
1) Spală-te cu apă rece. Nu folosi apă cu gheață, pentru a nu suprarăci nervii și vasele de sânge. Îți poți șterge fața cu un cub de gheață. Cel mai important lucru este să distragi atenția creierului de la gândurile obsesive.
2) Alternativ, încordează-ți și relaxează-ți mușchii din tot corpul. Astfel, îți ocupi creierul și muți atenția.
3) Fii atentă la respirația ta. Dacă știi că atacurile de panică și tensiunea nervoasă sunt însoțitorii tăi constanți, învață câteva tehnici de respirație pe care ar trebui să le folosești chiar în punctul culminant al stresului emoțional.
Cum să reduci riscul unei căderi nervoase?
Este imposibil să te protejezi complet de experiențele puternice, mai ales dacă locuiești și lucrezi într-un oraș mare. Sfatul principal pe care îl dau experții este să eviți situațiile care promit din timp probleme psihologice.
De exemplu, dacă știi că comunicarea cu o anumită persoană se va transforma într-o ceartă majoră care poate deveni un declanșator, încearcă să faci tot posibilul pentru a limita un astfel de contact.
Adesea, crizele nervoase apar în viața oamenilor care construiesc relații cu indivizi abuzivi. Într-o astfel de situație, se recomandă să rezolvi conflictul domestic cu ajutorul unui specialist sau prin întreruperea relației toxice care are un efect extrem de negativ asupra stării emoționale, deoarece nu poți rămâne la nesfârșit pe „leagănul emoțional” – psihicul tău va eșua.