Iată ce fac oamenii inteligenți, în timp ce restul lumii le oferă copiilor smartphone-uri.

Directorul tehnic eBay și-a trimis copiii la o școală fără computere. La fel au făcut și angajații altor giganți din Silicon Valley: Google, Apple, Yahoo, Hewlett-Packard.

Iată ce fac oamenii inteligenți în timp ce restul lumii le oferă copiilor lor tablete și smartphone-uri:

Această școală se numește Waldorf of the Peninsula. Are un aspect foarte simplu de modă veche – tablă cu cretă colorată, rafturi cu enciclopedii, birouri din lemn cu caiete și creioane. Pentru învățare, sunt folosite instrumente familiare care nu au legătură cu noile tehnologii: pixuri, creioane, ace de cusut, uneori chiar și lut etc. Și niciun computer. Niciun ecran. Utilizarea lor este interzisă în sălile de clasă și este descurajată acasă.

Elevii de clasa a II-a, stând în cerc, repetau poezia după profesor, în timp ce se jucau cu o pungă plină cu fasole. Scopul acestui exercițiu – este de a sincroniza corpul și creierul.

Marțea trecută în clasa a V-a, copiii au tricotat mici mostre din lână, restabilindu-și abilitățile de tricotat dobândite în clasele inferioare. Acest tip de activitate, conform școlii, ajută la dezvoltarea capacității de a rezolva probleme complexe, de a structura informațiile, de a număra și, de asemenea, dezvoltă coordonarea.

Și asta în timp ce școlile din întreaga lume se grăbesc să-și echipeze sălile de clasă cu computere, iar mulți politicieni spun că este o prostie să nu se facă asta. Interesant este faptul că opinia opusă a devenit larg răspândită în inima economiei high-tech, unde unii părinți și educatori declară clar că școala și computerele nu sunt compatibile.

Susținătorii învățării non-IT cred că computerele înăbușă creativitatea, mobilitatea, relațiile umane și atenția. Acești părinți cred că, atunci când va veni timpul să le prezinte copiilor cele mai noi tehnologii, ei vor avea întotdeauna acasă abilitățile și facilitățile necesare pentru a face acest lucru.

Paul Thomas, profesor la Universitatea Furman, care a scris 12 cărți despre practicile educaționale din instituțiile publice, susține că pentru procesul educațional este mai benefic dacă computerele sunt folosite minim. „Educația este în primul rând o experiență umană, dobândirea experienței”, spune Paul Thomas. „Tehnologia doar distrage atenția atunci când este nevoie de calcul și gândire critică.”

Când susținătorii dotării sălilor de clasă cu computere susțin că cunoașterea calculatorului este necesară pentru a face față provocărilor timpului nostru, părinții care sunt împotrivă sunt surprinși: ”De ce să te grăbești dacă toate acestea sunt atât de ușor de stăpânit?” ”Este super ușor. Este la fel de ușor precum înveți să te speli pe dinți”, spune domnul Eagle, un angajat din Silicon Valley. „La Google facem tehnologia cât se poate de simplă. Nu văd niciun motiv pentru care un copil nu o va putea stăpâni când va crește.”

Elevii înșiși nu se consideră lipsiți de înalta tehnologie. Se uită din când în când la filme, joacă jocuri pe calculator. Copiii spun că sunt chiar dezamăgiți atunci când își văd părinții sau rudele scufundați în diverse aparate.

Orad Kamkar, în vârstă de 11 ani, a spus că a mers recent să-și viziteze verii și s-a trezit înconjurat de cinci oameni care se jucau cu gadgeturile lor, fără să-i acorde atenție lui sau unii altora. A trebuit să-i strângă pe fiecare de mână, spunându-le: „Hei băieți, sunt aici!”