Cum să crești un bărbat demn: 7 sfaturi pentru părinții de băieți.

Cum să-ți crești fiul astfel încât acesta să devină puternic și curajos? Cum să-l ajuți să depășească dificultățile vieții și să-l înveți să vorbească despre sentimentele sale? Este corectă afirmația „Băieții nu plâng”? În acest articol vom vorbi despre cum să crești un bărbat demn.

Psihologii spun că dacă încercăm să ne conformăm stereotipurilor și să ne suprimăm propriile emoții, asta va duce la autodistrugere. Societatea ne impune un stereotip conform căruia băieții ar trebui să-și ascundă sentimentele, dar asta îi împiedică să se înțeleagă și îi slăbește. Băieții ar trebui să crească într-o atmosferă de înțelegere, acceptare și pozitivitate. Din păcate, mulți părinți cred că fiul lor poate fi răsfățat de afecțiune și dragoste, dar aceasta este o greșeală fatală.

Educă-ți fiul, în ciuda stereotipurilor.

Băieții pot fi crescuți să fie sinceri și receptivi, dacă sunt tratați cu dragoste și încredere, dacă se creează o atmosferă de apropiere și securitate fără a încălca limitele spațiului personal și se oferă oportunități de auto-realizare. Țineți cont de următoarele sfaturi atunci când vă creșteți fiii:

1. Citiți cărți împreună.

Lectura în comun este un proces special prin care micuțul învață să privească anumite lucruri prin ochii altora, găsește un limbaj comun cu semenii și empatizează mai ușor. După ce ați citit un capitol, cere-i copilului opinia – ce crede, cum se simte personajul principal sau cum să-l ajute?

2. Fii interesată de sentimentele și treburile fiului tău.

Ajută copilul să învețe și să se dezvolte, ai grijă de el și respectă-l, iar când va crește, îi va fi mai ușor să înțeleagă cine este cu adevărat și ce vrea să realizeze în viață.

Nu-l judeca și nu-i citi lecții de moralitate, atunci fiul tău nu va deveni autocritic și nu va fi chinuit de îndoieli când va trebui să rezolve o problemă dificilă. Abilitatea ta de a asculta te va ajuta să crești o persoană sănătoasă din punct de vedere psihologic și adaptată social.

3. Nu-ți fie teamă să-ți arăți dragostea.

Fiii, ca și fiicele, au nevoie de afecțiune, de aceea îmbrățișează-l și sărută-l cât mai des. Acest lucru este necesar în special pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Înstrăinarea părinților nu va face copilul curajos, dimpotrivă, îi va provoca probleme mai târziu în viața personală. Nu-l iubi la distanță, aceasta este o mare greșeală. Copiii au nevoie să simtă grija și protecția.

4. Permite-i fiului tău să-și exprime emoțiile.

Și băieții experimentează nesiguranță, tristețe, frică, furie, dar adesea le este teamă sau rușine să vorbească despre aceste sentimente.

Creează o atmosferă de încredere, dacă fiul tău plânge pentru că a căzut de pe bicicletă și s-a rănit genunchiul, reacționează în mod corespunzător și nu-l certa, în caz contrar vei distorsiona răspunsul natural la durere. Amintește-ți că emoțiile afectează comportamentul, învață-ți copilul să le înțeleagă valoarea și să le gestioneze.

5. Laudă-l pentru independență.

Este o mare greșeală să-i insufli fiului tău că scopul său principal ar trebui să fie independența. Și apoi ne întrebăm de ce atât de mulți bărbați trăiesc separat și singuri. Nu trebuie să controlezi în mod constant copilul, să-l monitorizezi cum se comportă cu semenii, să-l protejezi de dezamăgire. Este important să-l sprijini în orice situație și numai atunci va fi posibil să crești o persoană independentă.

Permite-i să-și exprime opinia și nu te supăra dacă nu se potrivește cu a ta. Construiește relația pe bază de cooperare, încredere, respect și înțelegere. În orice situație, puteți găsi un compromis și puteți rezolva problema fără agresiune.

 

6. Oferă-i sprijin.

Admiră copilul cu sinceritate, notându-i punctele forte. Chiar dacă fiul tău nu aleargă repede, în schimb gătește bine. Chiar dacă nu are abilități matematice, în schimb scrie versuri. Arată-i copilului tău că îl iubești și îl accepți așa cum este și nu încerca să-l schimbi conform stereotipurilor impuse.

7. Spune-i adevărul.

Nu-l minți când mergeți la clinică pentru analize de sânge, că nu îl va durea. Spune-i adevărul că vor exista senzații ușoare de durere, dar vor trece rapid, trebuie doar să aibă puțină răbdare. Dacă, după injecție fiul tău izbucnește în plâns, nu-l împiedica să-și manifeste emoțiile și, cu atât mai mult, nu-i spune că „bărbații adevărați nu plâng”, deoarece vei agrava situația. Dimpotrivă, laudă copilul pentru că a suportat totul cu curaj și că toată lumea poate plânge.

Depinde mult de tine ca părinte. Inspiră-ți copilul la noi realizări, fii sprijinul său și învață-l să-și apere poziția, în ciuda opiniilor celorlalți. Băieții învață mai bine de la tații lor. Tații ar trebui să le explice fiilor că plânsul este normal, dar bărbatul poate îndura durerea, astfel copilului i se va dezvolta conceptul de masculinitate.