Iată cum îți ajuți copilul să îndrăgească muzica și de ce merită să faci asta: explicația expertului.

De fapt, nu este dificil de transmis copilului pasiunea pentru muzică. Mai ales dacă părinții ascultă muzică acasă, în mașină, în vacanță, au interpreți preferați, le place să fredoneze melodiile preferate. Pentru un copil care crește într-o astfel de atmosferă, muzica este o chestiune firească. Putem spune cu încredere despre un astfel de copil că atunci când va crește va alege direcția muzicală care îi va fi cea mai apropiată, va asculta singur muzică, va alege ceea ce îi place.

Prin urmare, dacă vrei ca micuțul tău să fie pasionat de muzică, nu-ți ascunde gusturile muzicale de el, permite-i să asculte orice gen de muzică: clasică, rock, pop etc. Povestește-i despre interpreții tăi preferați sau despre piesele care te-au impresionat cel mai mult. Poți fi sigur că astfel de informații sunt memorate și depuse undeva în subconștient. Astfel se formează gustul muzical.

Muzica, ascultarea pieselor și interpreților preferați este unul dintre cele mai comune hobby-uri, care, după cum spun psihologii, ameliorează stresul și ajută la reconstrucția creierului.

Aproape toți oamenii ascultă muzică, dar nu toți primesc o educație muzicală și nu-și aleg o profesie legată de muzică. Dacă vrei să dezvălui abilitățile copilului și pe viitor să studieze muzica, trebuie să-l duci la o audiție la vârsta de 5-7 ani. De obicei acolo copilului i se cere să cânte melodia preferată, să cânte note sau să repete melodia interpretată de profesor. De asemenea, vor fi evaluate: capacitatea de percepție a muzicii, reacțiile emoționale și simțul ritmului.

Cum să-ți dai seama dacă merită să-ți duci copilul la o audiție muzicală?

Merită în orice caz! Chiar dacă ți se pare că micuțul tău nu are auz, dar în același timp îi place să cânte sau să danseze ceva dezinteresat. Potrivit statisticilor, doar 5% din populația lumii suferă de o lipsă totală de auz, restul 95% au auz muzical, de aceea îl pot dezvolta. Copilul acasă poate interpreta greșit melodiile, dar după orele de muzică, i se dezvăluie perfect auzul. Acest lucru se întâmplă deoarece înainte nu erau „unite” împreună două piese importante – vocea și urechea interioară.

La ce ar trebui să acorde atenție părinții copiilor talentați din punct de vedere muzical?

– Copilul este interesat de muzică – ascultă, reacționează emoțional la melodiile preferate, recunoaște melodiile, interpreții.

– Îi cântă cu sârguință mamei sau vocalistei.

– Îi place să danseze și să se miște în ritmul muzicii.

– Îi plac jucăriile muzicale.