10 moduri de a evita neînțelegerile și conflictele cu cei dragi.

Chiar și relațiile cu cei mai apropiați oameni se pot destrăma din cauza conflictelor și neînțelegerilor constante. Cuvintele și acțiunile care ni se par nesemnificative și inofensive, uneori pot răni atât de mult, încât omul își va pierde încrederea, va prefera să reducă comunicarea sau o va întrerupe complet.

Pentru a preveni acest lucru, este important să te controlezi și să urmezi regulile care te vor ajuta să nu aduci situația până la conflict.

10 moduri de a evita neînțelegerile și conflictele cu cei dragi:

1. Nu-i face responsabili pentru sentimentele tale.

Emoțiile tale sunt responsabilitatea ta. Nimeni nu te poate face să simți furie sau supărare. Modul în care reacționezi la anumite acțiuni este alegerea ta. Poți învăța să-ți controlezi emoțiile și să tratezi stimulii externi mai calm. Acest lucru te va ajuta să nu mai dai vina pe alții pentru starea ta, dacă aceștia nu încalcă limitele pe care le-ai stabilit.

2. Spune-le direct ce ai nevoie.

În ciuda faptului că cei dragi se numără printre oamenii care te cunosc bine, ei nu sunt obligați să-ți înțeleagă sugestiile sau să-ți ghicească dorințele. Dacă pentru tine este important să primești ceva de la cineva, spune-i direct despre asta. Nu are rost să aștepți ca omul să acționeze pe cont propriu, fără cererea ta. Învață să vorbești cu cei dragi despre orice, fără a te simți prost sau incomod, fără a fi jenat de nevoile tale.

3. Ascultă-i până la sfârșit.

Chiar dacă nu te interesează ceea ce îți spune persoana apropiată sau dacă repetă aceeași poveste, ascult-o. Dacă a găsit puterea să se deschidă în fața ta, nu-ți permite să o alungi demonstrând lipsă de interes, încercând să contești niște concluzii sau să o întrerupi. Găsește timp și ascultă omul drag. Și doar după ce a terminat, îți poți împărtăși părerea cu el.

4. Fii empatic cu oamenii dragi. 

Acest lucru te va ajuta să eviți conflictele inutile. Empatia va arăta că, în orice caz, ai fost și rămâi cel care îl iubește și îl apreciază. Ai o atitudine pozitivă față de el și îi dorești doar binele. Deci, nici diferența de percepție a situației despre care ți s-a spus – nu vă va strica relația.

5. Nu-ți impune sfatul.

Chiar dacă ți se pare că persoana apropiată greșește, nu te grăbi să-ți impui sfaturile. Mai ales dacă nu ți le-a cerut. Fiecare dintre noi este liber să facă ceea ce dorește. Tu însuți faci adesea greșeli, te auto-amăgești, ești dezamăgit de așteptările tale etc. În acest fel, câștigi experiență valoroasă care te ajută în viitor. Permite-le celor dragi să câștige și ei această experiență.

6. Nu-ți crea așteptări

Chiar daca ești sigur ca ii cunoști bine, asta nu îi obligă să corespundă imaginii pe care ți-ai creat-o în minte. Fiecare om greșește, uită de planuri și înțelegeri, decide să facă acțiuni atipice pentru el sau nu are chef de ceva. Nu trebuie să judeci dacă acest lucru este corect sau nu și să dai vina pe oameni pentru că nu se ridică la nivelul speranțelor sau așteptărilor tale.

7. Nu-ți ascunde nemulțumirile

Sentimentele tale nu vor dispărea dacă le ascunzi. Mai mult, ele pot izbucni în cel mai inoportun moment, ceea ce vă va afecta negativ relația. Când ai de spus ceva, spune. Fără condamnare sau încercări de a jigni omul. Nu trebuie să începi imediat o conversație pe un ton acuzator. Amintește-i persoanei dragi despre situația specifică și explică-i cum te-au rănit cuvintele sau comportamentul său.

8. Caută compromisuri

Oamenii apropiați nu trebuie să aibă caractere, puncte de vedere sau interese similare cu ale noastre. Pentru a menține o relație puternică și, în același timp, pentru a nu încălca granițele personale ale celuilalt, este necesar să înveți cum să găsești compromisuri. Este bine dacă ambele persoane tind să ajungă la o soluție care să li se potrivească. Concesiile constante din partea unuia vor escalada treptat situația, iar în final conflictul va fi inevitabil.

9. Nu te implica în ceea ce nu te privește.

Dacă nu ești informat despre anumite lucruri, nu trebuie să faci presiune asupra persoanei, să încerci afli totul singur sau să faci scandaluri. Chiar și cei care se iubesc, se apreciază și se respectă sincer au propriile secrete sau vești pe care temporar nu sunt pregătiți să le împărtășească nimănui. Tratează această decizie cu respect, când vor fi pregătiți cu siguranță îți vor spune tot ce se întâmplă în viața lor.

10. Evită critica

În viața fiecăruia dintre noi sunt foarte mulți oameni care, din orice motiv vor critica tot ce spunem sau facem. Dacă iubești și respecți omul și îi dorești binele, încearcă să exprimi cât mai puține critici la adresa sa. Criticile doar vă vor înstrăina unul de celălalt și vor face persoana dragă să se gândească dacă merită să-ți spună ceva sau nu.