Iată ce se întâmplă cu corpul tău când citești știri negative și 7 sfaturi pentru a-l ajuta.

Furtuna informațională ne duce în oceanul negativității, iar anxietatea necontrolată provoacă reacții corporale. Cum să-ți ajuți corpul și spiritul să se revigoreze îți spunem în acest articol.

Atunci când adormim și ne trezim cu știrile negative, este greu să nu ne simțim copleșiți. Cercul vicios al consumului de conținut negativ ne menține în alertă maximă non-stop. Acest obicei determină eliberarea hormonilor de stres, care ne afectează negativ nu numai starea psihică, ci și sănătatea fizică și aspectul.

Ne facem griji și ne îngrășam

În condiții de stres cronic, creșterea constantă a nivelului de cortizol ne afectează negativ starea, în special, metabolismul. Cortizolul face ca glucoza să rămână mai mult timp în sânge, împiedicând să fie absorbită de celule. Este lansat un mecanism complex, care mai devreme sau mai târziu duce la creșterea greutății corporale.

Ne înfiorăm și ne deformăm.

Când citim știri negative, involuntar ne înfiorăm. Și în mod natural se formează o tensiune musculară excesivă sau așa-numita „cochilie musculară” – un concept introdus de fondatorul terapiei moderne orientate spre corp, Wilhelm Reich. El credea că „cochilia musculară” nu permite energiei vitale să curgă liber. Și numai scăpând de ea, omul își poate îmbunătăți viața. Din cauza ei apar dureri de cap, tensiune, riduri pe frunte, culoare palidă a pielii și uzura precoce a dinților.

Îmbătrânim irevocabil

Sub influența stresului constant sistemul reproductiv poate intra în modul de repaus. În acest caz, un ciclu menstrual neregulat poate duce chiar la amenoree – absența completă a menstruației. Furtuna hormonală ne afectează inevitabil aspectul: apar ridurile, pielea devine deshidratată și subțire.

Plan de salvare 

1. Băile vindecătoare. 

Scufundarea în apă deja are un efect pozitiv – se relaxează mușchii și sistemul nervos. Iar dacă adaugi în apă produse de înfrumusețare care vizează ameliorarea tonusului, o astfel de baie se va transforma într-o adevărată procedură SPA și va elimina anxietatea. Alege după gustul tău – spuma de baie, gheizere, bombe, amestecuri de sare, extracte de conifere și plante etc.

2. Aromaterapia

Există o părere că unele arome ne provoacă nu doar amintiri plăcute, ci și anumite vibrații care pot îmbunătăți starea de spirit. Alege-ți parfumul anti-stres și aplică-l pe încheietura mâinii la începutul unei noi zile. Prioritar sunt cele cu note de citrice, mentă, rozmarin. Există și mirosuri relaxante (lavandă, ylang-ylang, busuioc, neroli).

 

3. Activitatea fizică

Sportul provoacă euforie la nivel hormonal. Prin urmare, toți avem nevoie de activitate sporită. Cele mai benefice sunt plimbările zilnice în aer curat. Gimnastica zilnică este și ea importantă. Dacă practici yoga, este deosebit de important să nu pierzi cursurile și să te concentrezi pe posturi inversate care ne afectează nu doar fizic, ci și la nivelul minții și emoțiilor.

4. Masajul

Tot felul de practici de masaj îți permit să elimini tensiunea musculară. Acordă o atenție deosebită masajului hawaian lomi-lomi, bazat pe principiile psihosomaticii. Prin lucrul ritmic cu corpul este îndepărtată tensiunea musculară care a apărut ca o reacție la evenimente stresante. Este benefic și masajul cu pietre vulcanice calde, care stochează energia Pământului.

5. Compensează deficitul.

Toate oligoelementele sunt importante, dar magneziul este salvatorul nostru. Consultă medicul și fă un test de sânge pentru a determina doza. Magneziul reduce excitabilitatea sistemului nervos, crește rezistența acestuia la știrile negative. Lipsa acestui element în organism duce adesea la insomnie și depresie.

 

6. Practicile de respirație

Dacă citim știri care servesc drept declanșator al amintirilor neplăcute, involuntar respirăm într-un anumit fel: inspirăm brusc și facem o expirație scurtă, imperceptibilă. O astfel de respirație provoacă lipsa de oxigen, agravându-ne starea. De aceea, în situații emoționale este important să poți „respira”.

Ca alternativă, încearcă să… bâzâi. Recent, oamenii de știință au confirmat eficacitatea acestei practici. Se dovedește că atunci când bâzâim, în urechea internă se formează vibrații care cresc activitatea nervului vag, „conectorul” dintre corp și creier. Ca rezultat, simțim cum forțele vitale literalmente ne umplu corpul.

7. Reglează fluxul de informații.

Oprirea telefonului cu o oră înainte de somn are un efect pozitiv suplimentar. Gadget-urile pe bună dreptate sunt învinuite pentru problemele de somn. Acestea sunt sursele „luminii albastre”, iar excesul său perturbă producția naturală de melatonină și afectează negativ ritmurile biologice.