
Nu există nimic mai rău decât sfaturile nesolicitate. Mai ales dacă vin de la rudele opinia cărora nu a cerut-o nimeni. De asemenea, este rău că acești oameni proiectează asupra celor dragi prin prisma propriei experiențe (adesea nereușită) și îi pot împiedica să-și realizeze obiectivele.
Psihologul Lillian Glass știe exact cum să lupți cu oamenii toxici. Cărțile ei: „Limbajul trupului si mincinoșii. Cum să detectezi minciunile care ți se spun in fiecare zi.” și ”Oamenii dăunători din jurul nostru: cum să-i tratăm.” au devenit bestselleruri mondiale și au apărut datorită cunoștințelor practice ale autoarei, specializată în relațiile interpersonale și limbajul corpului. Cărțile ei de autoajutorare sunt lectură recomandată, dar dacă nu ai timp, iată 3 cele mai eficiente sfaturi care te vor ajuta să lupți cu persoanele toxice:
1. Umorul
Chiar și în cele mai grele vremuri oamenii recurg la umor. Dar ce să faci dacă nu ai reușit să râzi la timp când te-ai „ciocnit” cu o persoană toxică?
Cel mai probabil, după câteva ore, în minte îți vor apărea gânduri despre cum trebuia să-i răspunzi și un pic de ură de sine pentru faptul că nu ai făcut asta la timp. Dacă îți apar astfel de gânduri este suficient să râzi când ești singură cu tine. De-a lungul timpului, această practică va trece la oamenii toxici, așa cum a fost și în cazul L. Glass:
”Eram la aceeași masă cu un cântăreț de operă. Și, întinzându-mă după al doilea sandwich, i-am surprins privirea furioasă asupra mea. Apoi a urmat:
– Recent am reușit să slăbesc 8 kg, ai face bine să iei un exemplu de la mine.
Primul gând care m-a vizitat a fost: „Aceasta este grosolănie în formă pură.” Am inspirat adânc, am expirat și i-am răspuns:
– Să slăbesc? Ba nu, vreau să arăt ca cei mai ”mari” cântăreți de operă. Precum cei care ies în scenă și poartă coarne pe cap.
Interlocutorul era unul dintre aceștia, iar partea rămasă a serii a decurs fără încercări de a mă „ataca”.
2. Oglindește interlocutorul
Scopul metodei este de a pune persoana într-o astfel de poziție încât să-și privească propriul comportament din exterior.
Această metodă este eficientă în special împotriva persoanelor care nu vor să asculte. Pentru ei este mai important să vorbească, să-și impună propria părere. Există mai multe modalități de a „scoate” omul din comportamentul său obișnuit. Dar cele mai eficiente sunt cele care provoacă sentimente mixte și te fac să te oprești și să te gândești.
Lillian în carte a dat un exemplu din viața clientului său, demonstrând subtil cum o schimbare bruscă și ambiguă a comportamentului duce la rezultatul dorit, forțând omul să „se privească în oglindă”:
Acțiunile ciudate, neașteptate și „care duc” la comparație cu ființe inferioare derutează rapid și îi obligă pe cei care nu au făcut asta înainte să se uite la sine.
3. Puterea iubirii și bunătății.
Deși pare dificil să arăți sentimente pozitive în cazul atacurilor negative ale unor rude, totuși merită. Motivul unui astfel de comportament se află adânc în inima omului. Lipsa iubirii şi bunătății lasă o amprentă asupra personalității. Are sens să încerci să tratezi omul cu bunătate, înțelegând cât de trist este în interior cel care se agață de alții.
În experiența lui Lillian au fost și clienți nepoliticoși. Dar ea a învățat să rămână calmă atunci când are de-a face cu ei. Furia lor a încetat să o atingă când și-a dat seama că nu era îndreptată către ea, ci venea din interiorul persoanei. Vorbind pe un ton blând, calm, aproape întotdeauna redirecționa omul furios într-o direcție pașnică de negocieri. El devenea mai bun și mai îngăduitor.
Desigur, există excepții de la regulă. Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează, merită să întrerupi comunicarea cu o astfel de persoană.