Oamenii de știință au descoperit câtă cafea trebuie să bei dimineața pentru a îmbunătăți funcția creierului.

Oamenii de știință din Thailanda au realizat un studiu în care au folosit electroencefalografia (EEG) și testele cognitive și au descoperit că 50 mg de cofeină sunt suficiente pentru revigorare dimineața și îmbunătățirea funcției cognitive. Ceea ce înseamnă – o ceașcă de espresso, o cutie de băutură energizantă, 250 ml de cafea instant sau ceai negru.

Oamenii de știință au confirmat că această doză de cofeină îmbunătățește starea de bine, crește nivelul de energie și motivația fără efecte comportamentale adverse.

În lucrarea lor, autorii studiului au încercat să înțeleagă dacă o doză mică de cofeină dimineața ar putea afecta activitatea undelor cerebrale și funcția cognitivă. Pentru a face acest lucru, ei au realizat un experiment la care au participat 25 de bărbați tineri sănătoși (vârsta medie 21 de ani) care consumau de obicei una sau maximum două cești de cafea sau ceai pe zi.

Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri. Ambele grupuri au trecut atât studiul experimental, cât și placebo, dar într-o ordine diferită. Experimentul presupunea să bei o cană de apă aromată în care s-au adăugat 50 mg de cofeină. În versiunea placebo – nu a existat cofeină în apă.

Nici autorii experimentului, nici participanții nu știau ce fel de apă beau. 85% dintre subiecți nu au putut determina diferența de gust, așa că testul a fost efectuat aproape orbește.

Tuturor participanților li s-a măsurat activitatea cerebrală înainte și după ce au băut apa și apoi au fost realizate două teste cognitive. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în câteva săptămâni. Rezultatele au arătat că activitatea creierului care indică somnolență a scăzut, iar funcția cognitivă s-a îmbunătățit la 30 de minute după ce au luat 50 mg de cofeină.

Cercetătorii notează că eșantionul din experimentul lor a fost mic și toți au primit aceeași doză, indiferent de greutate, ceea ce a dus la concentrații diferite de cofeină în organism. O evaluare mai detaliată a impactului va fi efectuată în experimentele ulterioare.

De asemenea, studiul nu a măsurat alte aspecte ale funcției cognitive, cum ar fi rezolvarea problemelor și luarea deciziilor și, deoarece subiecții erau doar bărbați, studiile viitoare ar putea fi concepute pentru a observa cum reacționează ambele sexe la dozele mici de cofeină.

Amornpan Ajimaporn – autorul studiului

Tu câtă cafea bei? Sau te descurci fără cofeină?