Un exercițiu simplu care te va ajuta să scapi de emoțiile negative ”blocate” în corp.

Emoțiile negative sunt cauza multor boli psihosomatice. Dacă nu găsesc o cale de ieșire, acestea se acumulează, trecând într-o formă corporală și manifestându-se ca simptome ale unei boli. În special dacă omul nu știe sau nu vrea să se despartă de emoțiile dureroase și le „hrănește” involuntar, trecând iar și iar printr-un cerc vicios de gânduri negative și amintiri asociate cu acestea.

Emoțiile negative din cauza „depozitării” îndelungate, din păcate, nu slăbesc, ci treptat distrug corpul.

Cum să scapi de aceste emoții „blocate” în suflet și în corp? 

Cea mai eficientă metodă este – abordarea corporală, reflexă, care poate fi aplicată în cazul persoanelor ce suferă de „consecințele” corporale ale emoțiilor negative. Pentru a face acest lucru, primul pas este să vă cunoașteți propriul corp. La o examinare mai atentă, se dovedește că există zone speciale sau zone de vulnerabilitate la stres, care, la fiecare repetare a unei situații traumatice sau chiar la amintirea acesteia, răspund cu senzațiile incomode.

Adesea acestea sunt zone tensionate ale mușchilor care stochează urmele de stres și emoții negative. Combinația lor formează așa-numita „cochilie musculară”, care reflectă particularitățile caracterului omului, setul său de protecții psihologice. În consecință, atunci când aceste zone tensionate sunt eliminate sau cel puțin slăbite temporar, emoțiile negative păstrate în ele dispar.

Un instrument pentru îndepărtarea zonelor tensionate sunt mișcările – dar nu mișcări simple, ci emoțional-expresive, care devin o punte între starea psihofizică actuală, memoria corporală și cea emoțională.

Cu ajutorul mișcărilor se întâmplă o repetare a stărilor corpului. Astfel apare oportunitatea de a rezolva cea mai importantă problemă psihoterapeutică – „refacerea” memoriei.

„Experimentarea repetată” a condițiilor stresante într-un mediu calm, permite reconstruirea amintirilor, eliberarea de asocierile dureroase ale stării corporale și emoționale. Mișcările trebuie să fie conștiente, efectuate pe fundalul unei autoobservări atente. În plus, ele sunt concepute și pentru a trezi emoțiile reprimate. Ceea ce înseamnă că mișcările ar trebui să fie însoțite de gânduri despre sursele experiențelor, despre vinovații lor specifici.

Asemenea mișcări trebuie repetate până când gândurile și amintirile nu mai sunt neplăcute, până când încetează să-i provoace omului un răspuns corporal inconfortabil. Astfel este posibil de eliminat ”urma emoțională” negativă a stresului suportat. În acest caz, se utilizează două tipuri de mișcări.

1. „Tensiune fără mișcare”, urmată de relaxarea musculară.

2. „Mișcare cu tensiune”. Mai exact, cu depășirea unei rezistențe exterioare special create, la îndepărtarea căreia mișcarea izbucnește la suprafață ca un arc comprimat.

În corpul nostru, există meridiane reflexe sau canale – grupuri de puncte biologic active asociate cu diferite organe interne. Există conexiuni reflexe ale meridianelor cu mușchii individuali și, în consecință, cu anumite mișcări, studiate de medicii americani Goodhart și Tee. Aceste mișcări sunt folosite pentru a neutraliza manifestarea corporală a emoțiilor asociate cu anumite meridiane și organe interne. Astfel, mișcările devin vindecătoare atât pentru trup, cât și pentru suflet.

Exercițiu de descărcare emoțională

Să încercăm să îndepărtăm pe cineva care stă în spatele nostru cu o mână. Ți-ai imaginat cine ar putea fi?

– începem descărcarea emoțională cu mișcarea mâinii drepte pe care o va ține stânga.

– Respiră adânc, ține-ți respirația și încordează viguros mușchii ambelor mâini: mâna dreaptă încearcă să facă „împingerea”, iar stânga o ține strâns chiar deasupra încheieturii mâinii.

– Numără: unu, doi, trei… La șapte, mâna stângă o eliberează pe cea dreaptă și, împreună cu expirația rapidă „iese la libertate”, făcând o mișcare bruscă ”de măturare”.

– Ascultă-ți cu atenție corpul, observă ce s-a schimbat în senzațiile corporale – nu atât în ​​mâna dreaptă, cât în ​​alte părți ale corpului (în special în piept, partea superioară a abdomenului și gât).

Repetă procedura de 5-7 ori, notând treptat tot mai clar manifestarea senzațiilor de descărcare emoțională. Apoi fă același lucru cu mâna stângă, asigurându-te că senzațiile devin simetrice. O astfel de aliniere a senzațiilor pe ambele părți și echilibrul lor corect – va contribui la menținerea liniștii sufletești.