Sunt interesante și te vor surprinde: 20 de fapte psihologice despre culoare.

Culoarea – este un instrument puternic de comunicare și poate fi folosită pentru a influența dispoziția, comportamentul și chiar răspunsul fiziologic al omului. Anumite culori afectează creșterea tensiunii arteriale, accelerarea metabolismului și apariția oboselii oculare.

Deci, cum funcționează mai exact culoarea?

Cercetătorii și experții au făcut câteva descoperiri și observații importante despre psihologia culorii și efectul acesteia asupra oamenilor. Relația cu culorile este adesea înrădăcinată în propria experiență sau cultură.

Iată 20 de fapte psihologice interesante despre culoare care te vor surprinde:

1. Bărbații și femeile văd roșul diferit.

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că capacitatea de a vedea roșu este legată de o genă atașată la cromozomul X. Deoarece femeile au doi cromozomi X, două copii ale acestor gene le ajută să perceapă mai bine spectrul roșu-portocaliu.

2. Rozul calmează nervii și este adesea folosit pentru a gestiona furia.

Este cunoscut faptul că rozul suprimă furia și anxietatea și are un efect calmant. Este adesea folosit în spitalele de psihiatrie și chiar în închisori pentru a crea sentimentul de calm.

3. Albastrul este culoarea preferată în întreaga lume.

Studiile efectuate de diverse firme de marketing la nivel mondial arată că albastrul este cea mai iubită culoare a oamenilor din întreaga lume, urmată de violet.

4. Unor oameni le este frică de culoare.

Cromofobia sau cromatofobia este o frică persistentă și irațională care poate afecta negativ activitățile zilnice ale omului. Această frică este adesea asociată cu un eveniment traumatic asociat cu o anumită culoare.

5. Galben și roșu împreună provoacă foamea.

Lanțurile de fast-food și-au dat seama de acest lucru cu ani în urmă și au folosit această combinație de culori în brandingul restaurantelor, publicitate și decor.

6. Roata culorilor a fost inventată de Isaac Newton.

În 1665 Isaac Newton a transformat lumina albă într-un curcubeu folosind o prismă și a identificat șapte culori. El a simțit că ultima culoare, indigo, este o repetare a primei culori, roșu, și a decis să aranjeze culorile într-un cerc.

7. Roșul – este prima culoare pe care o vede copilul.

Roșul are cea mai lungă lungime de undă, iar oamenii de știință sugerează că acest lucru facilitează dezvoltarea receptorilor și a nervilor în ochiul copilului. De aceea, culoarea roșie este prima pe care o vede copilul.

8. Culoarea are un impact mare asupra primei impresii.

90% a primei impresii se bazează pe ce culoare vede omul într-o situație dată. Pentru cei care vor să facă o primă impresie puternică, evitați culorile neutre. Mergi la prima întâlnire? Adaugă culori strălucitoare pentru a fi mai memorabil.

9. Oamenii au mai multe șanse să uite ceva dacă este în alb-negru.

Un film sau o fotografie alb-negru nu este la fel de ușor de reținut ca o imagine color. Oamenii de știință cred că acest lucru se poate datora faptului că culoarea are un efect mai puternic asupra simțurilor și, ca urmare, face o impresie mai durabilă asupra memoriei.

10. Negrul te face să pari mai puternic.

Negru înseamnă autoritate, care este adesea percepută ca putere. Mergi la un interviu sau la o întâlnire pentru a cere o mărire de salariu? Pune-ți o ținută neagră!

11. Se crede că culoarea verde crește concentrația.

12. Chiar și oamenii care iubesc culoarea ”mocha” urăsc culoarea maro.

Mulți oameni au declarat că preferă să numească această culoare „mocha”, dar nu le place denumirea culorii maro.

Înainte de a citi mai departe, privește acest pătrat timp de câteva secunde:

13. Există un motiv pentru care nu vei vedea niciodată culoarea galbenă într-un avion.

Aruncă o privire atentă la pătratul galben de mai sus. Simți o amețeală ușoară în câteva secunde? Poate chiar un pic de greață? O serie de studii au arătat că galbenul poate provoca amețeli și greață. Din acest motiv, este adesea folosit cu moderație (sau foarte strategic) de către agenții de publicitate și aproape niciodată nu este folosit în interioare, în special în avioane.

14. Roșul poate provoca foame, iar culoarea opusă, verde, o suprimă.

15. Culorile pot juca o festă minții tale.

În Scoția a fost realizat un studiu care a arătat că albastru inspiră încredere. Când orașul Glasgow și-a schimbat toate luminile stradale la iluminatul albastru în 2000, au descoperit că rata criminalității din oraș a scăzut.

16. Diferite culori ne trezesc diferite emoții. 

Multe companii folosesc roșul pentru a atrage clienții, deoarece s-a dovedit științific că roșul creează sentimentul de urgență. Aceasta este o culoare emoțională. În mod similar, albastrul evocă sentimente de calm și încredere. Alte culori adesea folosite pentru capacitatea lor de a evoca anumite emoții includ verdele (natura și creșterea), portocaliul (încrederea și entuziasmul), negru (puterea și eleganța), albul (perfecțiunea), violetul (bogăția și regalitatea) și galbenul (inteligenta și energie).

17. Albul este cea mai sigură culoare.

Studiile privind accidentele de circulație și culorile mașinilor au arătat că albul este culoarea mașinilor care ajung cel mai rar în accidente mortale. Mașinile negre au cu 12% mai multe șanse de a fi implicate într-un accident mortal.

18. Roșu te poate face să pici examenul.

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester și de la Universitatea din München au descoperit că roșu poate avea un impact negativ asupra performanței candidatului. Cercetătorii atribuie acest lucru faptului că subiecții asociază roșul „cu greșelile și eșecul” și, prin urmare, se descurcă prost.

19. Verdele a devenit un simbol al inconstanței. 

În Evul Mediu verdele simboliza inconstanța, trădarea și nesiguranța. De exemplu, Iuda a fost adesea înfățișat purtând haine verzi.

20. Bărbații sunt mai atrași de femeile care poartă roșu.

Deși albastrul poate fi culoarea preferată a bărbaților, roșul este cel care îi atrage.

Data viitoare când ieși la plimbare, la întâlnire cu prietenii sau la cumpărături, gândește-te cum percepția ta asupra culorilor îți influențează starea de spirit sau deciziile.

Care este culoarea ta preferata? Împărtășește-ne în comentarii.