5 semne mai puțin evidente că omul nu a fost iubit în copilărie de către părinți.

Conceptul ”lipsa de iubire” include mai mulți factori, dar cel mai important este lipsa de atenție din partea părinților. Oamenii care au crescut fără sentimentul de sprijin și iubire din partea părinților se confruntă cu multe probleme:

– incapacitatea de a-și exprima emoțiile;

– vinovăție permanentă;

– închidere în sine;

– codependența în relații;

– perfecționismul;

– dorința de a fi pe placul tuturor.

Desigur, niciun părinte nu va admite că și-a crescut copilul „cumva greșit”. În general, acei părinți, copiii cărora se consideră lipsiți de iubire, sunt încrezători în metodele și abilitățile lor excelente de educație. Uneori, chiar și acești copii, devenind adulți, cred că părinții lor au făcut „totul corect”, iar multe dintre dificultățile lor se ”datorează caracterului”.

Semne mai puțin evidente prin care poți înțelege că omul nu a fost iubit în copilărie:

1. O astfel de persoană transferă conversația interlocutorului.

Da, cuiva i se va părea că acest om este un bun ascultător și oferă tuturor posibilitatea de a vorbi, știe să susțină și să liniștească. Dar dacă privim puțin mai adânc, observăm cum el evită să vorbească despre sine. Chiar și întrebarea obișnuită „ce mai faci?” îl poate duce într-o stupoare.

2. Este mulțumit de orice.

Acum toți înțelepții lumii vorbesc despre nevoia de a învăța să apreciem ceea ce avem, să nu invidiem succesul celorlalți. Dar aici lucrurile stau puțin diferit. Cel care nu a fost iubit în copilărie este diferit prin faptul că nu are dorințe și aspirații. El este de acord cu ceea ce i se spune, este obișnuit cu faptul că alți oameni vor decide pentru el. În principiu, aproape niciodată nu vorbește despre preferințele lui.

3. Nu poate vorbi despre sentimente

De obicei, astfel de oameni sunt copleșiți de diferite sentimente și emoții, dar cei din jur nu vor înțelege niciodată acest lucru, pentru că le este greu să vorbească despre sentimentele lor. Mai mult, astfel de oameni „ascund” atât emoțiile negative, cât și cele pozitive. Le este mai ușor să rămână într-o „poziție neutră”, care uneori este percepută de alții ca fiind răceală și lipsă de emoții.

4. Evita conflictul

Nimănui nu-i plac certurile și confruntările. Dar oamenii care nu au fost iubiți în copilărie nu numai că evită conflictele, ci le ignoră. Le este mai ușor să pretindă că nu s-a întâmplat nimic, deși supărările continuă să se acumuleze. Când răbdarea lor se epuizează, ei vor „dispărea” din viața ta, rupând toate legăturile.

5. „Frica” de oamenii excesiv de emoționali. 

Le este greu să-și exprime propriile sentimente și emoții, de aceea nu știu să răspundă corect la sentimentele celorlalți. Emoțiile prea aprinse ale altor oameni le provoacă confuzie și dorința de a pleca, pentru a nu vedea asta.