Iată ce trăsături psihologice vor moșteni copiii de la mamă și de la tată.

Există multe studii curioase despre ceea ce moștenesc copiii de la părinți la nivel biologic: înălțimea, părul, culoarea ochilor, inclusiv caracteristicile procesării alimentelor și chiar regimul de somn.

Adevărul este că nu putem influența toate astea: așa ne-am născut – așa vor fi și copiii noștri ( asemănători). Dar există și un set de trăsături de caracter pe care copiii le moștenesc psihologic, adică cu ajutorul educației și culturii. Iar acestea deja pot fi influențate!

Trăsături psihologice care sunt transmise de la mamă la copil. 

1. Narcisismul și evitarea criticii

Narcisistul – este omul care are o atenție excesivă față de sine și de viața sa, de multe ori nu observă ce li se întâmplă altor persoane. Este egoist, se gândește constant la imaginea lui și nu-i plac criticile. Se simte rău dacă este tratat prost și considerat o persoană rea. De aceea, este dispus să facă orice doar pentru a arăta cât de grozav este. Minciunile, înșelăciunea, manipularea – sunt instrumentele sale preferate.

Contrar credinței populare, narcisismul nu apare pentru că micuțul este lăudat prea mult, ci pentru că mama îl ceartă pentru unele lucruri și își arată lipsa de iubire, iar pentru altele îl laudă prea mult. Drept urmare, copilului i se dezvoltă atitudinea: „Dacă fac ceva rău, nimeni nu mă iubește” și atunci copilul se teme teribil de critici și devine obsedat de laude. În caz contrar nu va fi iubit.

Mamele ar trebui să-și iubească copiii necondiționat și să-i critice mai rar, astfel încât ei să aibă sentimentul că pot greși și pot fi „imperfecți”.

2. Relaxarea și sentimentul de încredere în lume.

Dacă mama este în permanență tensionată, încărcată cu treburi, cu muncă și foarte nervoasă din cauza stresului, ea va transmite aceste stări și copilului. Există multe studii pe acest subiect. Și invers, dacă mama este relaxată și liniștită, atunci ea transferă aceste emoții descendenților și ei devin, de asemenea, ascultători, calmi, relaxați. Acest lucru este posibil în mare măsură datorită mecanismului „empatiei”, adică, capacității de a simți emoțiile altora. Această legătură este deosebit de puternică între mamă și copiii ei.

Trăsături psihologice care sunt transmise de la tată la copil. 

1. Capacitățile intelectuale. 

Există studii care susțin că inteligența se transmite genetic – dar nu și IQ-ul, ci doar asemănarea structurii creierului, adică disponibilitatea copilului de a-și dezvolta abilitățile. Intelectul este un lucru social – dacă micuțul crește în triburile sălbatice din Africa, intelectul său va rămâne nedezvoltat.

Intelectul se dezvoltă dacă tatăl va lucra cu copilul său. De tată depinde dacă copilul va fi inteligent și creativ sau prost și lent. Spre deosebire de mamă, tata poate fi mai strict și mai aspru cu copiii – și totul e din cauza empatiei, care este mai puțin dezvoltată la bărbați, plus că între tată și copii nu există acea legătură emoțională puternică. De aceea, tata așteaptă de la copiii săi abilități de a rezolva problemele, de a găsi idei noi interesante. Lauda tatălui este percepută mai puternic și mai semnificativ, copiii tind să inventeze și să creeze ceva nou.

2. Disciplina

Tata este omul care din fragedă copilărie își învață copiii ordinea și strictețea, chiar dacă nu acordă prea multă atenție acestui lucru. De ce? După cum am scris mai sus, el este mai sever și mai strict cu ei. Mama, dimpotrivă, îi tratează cu empatie și le iartă multe.

”Aruncă gunoiul, fă-ți temele, nu minți, nu te culca târziu…” – un singur strigăt al tatălui este suficient pentru ca micuțul să se supună. Dacă mama îi cere toate acestea, el o va ignora sau va fi capricios. Copiilor le este mai mult frică de tatăl lor, ca figură masculină, respectiv mai periculoasă și agresivă. Și invers, dacă tatăl este leneș, atunci copiii deseori cresc agresivi, huligani sau leneși ca și tatăl lor.