Un exercițiu simplu care te va ajuta să închei o situație nerezolvată din trecut.

Toți avem cicatrici ale trecutului, altfel nu am suferi de situații nerezolvate în prezent.

Exercițiul pe care îl recomand astăzi se bazează pe metoda revenirii la o situație de conflict nerezolvată, transferând-o în prezent și finisând-o acum. Dacă înveți să faci acest exercițiu la fel de ușor precum apelezi pe cineva la telefon, atunci vei declanșa în tine mecanisme de auto-vindecare.

Deci, gândește-te la o situație pe care ai trăit-o în trecut. Aceasta ar trebui să fie o traumă psihologică (pentru tine), dar nu prea gravă ( viol, arderea casei sau trădare urmată de divorț și împărțirea proprietății). Ci situații de genul:

– în piscina (unde ați mers toată clasa) ți s-a desprins sutienul și toți cei prezenți au râs de tine, inclusiv prietena ta cea mai bună;

– Părinții colegului tău de clasă, la care ai fost în vizită, te-au prins furând ceva mărunt din casa lor;

– Cel mai frumos băiețel din sat și-a construit o colibă ​​și i-a invitat pe toți copiii să se joace, în afară de tine;

– Ai uitat poezia pe care trebuia să o reciți;

– Ai auzit din greșeală doi colegi de clasă discutând și răzând de tine.

Ei bine, acum imaginează-ți foarte bine situația ta și „scufundă-te” în ea. Poți simți în același timp: furie, frică, rușine, invidie, resentimente. Astfel vom descoperi sentimentul negativ neprocesat care este constant prezent în noi.

Acum completează trei propoziții.

Ei  ______________ .

Eu ________________ .

Viața este ______ .

(după finalizarea exercițiului arde hârtia pe care ai scris și rescrie pe una nouă – totul din nou!)

Ceea ce ai scris acum despre ceilalți, despre tine și despre viață – este DECIZIA TA CUM SĂ TRAIEȘTI, scenariul pe care l-ai acceptat în acel moment îndepărtat.

Caracterul omului nevrotic este format nu din evenimente majore, ci din „lucruri mici” ca acestea.

Ei bine, acum trăiește aceeași situație într-un mod nou, astfel încât să ieși învingător din ea. Cel mai important lucru este să nu-i schimbi pe alții! Dacă cineva s-a dovedit a fi un ticălos, el rămâne un ticălos. Cine schimbă rolul în noua piesă – suntem noi înșine.

Terapeuții care au folosit această tehnică văd următoarea concepție greșită ca fiind motivul eșecurilor noastre: de multe ori nu putem ieși dintr-o situație dureroasă, deoarece așteptăm mereu ca celălalt să înceapă să se schimbe. Vrem ca toți să se comporte diferit. Ceea ce este imposibil. Noi ne vom comporta altfel.

Așadar, imaginează-ți un Aliat Ideal, un Prieten – pe care te poți baza complet. În acest rol, imaginează-ți pe cine vrei tu. După ce ți-ai ales asistentul, ia-l cu tine în acel moment al vieții. Și permite-i să te ajute să învingi! Dar trebuie să-ți imaginezi totul cât mai realist posibil: cum anume te-ar ajuta să ieși din această situație și să-i pui la respect pe răufăcători? Gândește-te și joacă în imaginația ta o scenă cu cuvinte, scrie un scenariu.

Ai câștigat? Dacă da, atunci e grozav. Dacă nu? Există două opțiuni:

– încă ești încăpățânat, aștepți ca alții să se schimbe și nu intri cu adevărat în joc. Este vorba despre rigiditate de care poți scăpa prin perseverență și antrenament.

– ai ales aliatul greșit. Gândește-te cu atenție la alegerea asistentului potrivit pentru această poveste.

Dacă totul a funcționat, trecem la etapa finală. Analizează toate cuvintele și mișcările lui (ei) adresate răufăcătorilor. Cu ce caracteristici ți-ai înzestrat asistentul? Acum oferă-ți ție aceste caracteristici și revină la această situație fără asistent, dar cu caracteristicile sale pe care ți le-a „dat”. Joacă aceeași poveste într-un mod nou, în felul tău și fii câștigătorul. Și după cum știi, învingătorii nu sunt judecați.

Dacă îți vei procesa astfel toate situațiile traumatice din trecut și până în prezent, vei vedea că sunt repetitive, sunt stereotipe. Așa vei înțelege „care este esența” și vei lua o nouă decizie.

Un simplu „exercițiu de imaginație” ne schimbă experiența reală. Dacă îl faci calitativ „ar trebui să-ți transpire costumul de baie” (așa obișnuia să spună profesorul meu de dans). Dacă, după finalizarea exercițiului, costumul tău de baie „nu a transpirat”, acest exercițiu nu te va ajuta.