Efectul IKEA: Ce este și cum poate fi folosit în viața de zi cu zi.

Efectul IKEA poate fi privit ca un caz special de justificare a efortului. Este o distorsiune cognitivă care ne determină să acordăm mai multă valoare produselor pe care le-am creat noi înșine. Interesant este faptul că avem tendința de a exagera semnificația eforturilor noastre dacă vedem un rezultat final uimitor.

Cel mai clar exemplu al efectului, ați ghicit, poate fi văzut chiar la IKEA. Această companie suedeză de mobilă este renumită pentru atenția și abordarea psihologică față de clienți. Odată ce și-au dat seama că pot realiza două obiective în același timp, au început să livreze toată mobila dezasamblată. Acest lucru a salvat costurile de livrare ale companiei, iar acum fiecare client nou ar putea fi mândru că a asamblat el însuși această masă minunată.

Potrivit unui studiu din 2011, mobilierul asamblat cu propriile mâini este apreciat de cumpărători ca fiind cu 68% mai valoros decât mobila gata. Mai mult, efectul funcționează indiferent dacă clientului îi place să monteze singur mobila sau doar a trebuit să o facă.

Efectul se manifestă și la utilizarea serviciilor de streaming și a programelor complexe de calculator. Când ne folosim timpul pentru a le studia și personaliza, le creștem automat valoarea în comparație cu alte analogii.

Există, de asemenea, exemple despre cum eliminarea efectului IKEA a dus la o scădere a succesului comercial. În anii 1950, sub sloganul „Vom face viața gospodinei americane mai ușoară”, producătorii au lansat amestecuri instant pentru prăjituri. Gătitul a devenit atât de ușor încât femeile au simțit că munca și abilitățile lor sunt subestimate. Problema a fost rezolvată complicând rețeta: au încetat să adauge în amestec praf de ou – în schimb, pe ambalaj cereau consumatorului să adauge ouă proaspete.

Cum poate fi folosit efectul IKEA

– Când te confrunți cu critici sau tu îi critici pe alții, ține cont de tendința omului de a supraestima valoarea lucrurilor în care și-a investit forțele. Fii mai blând față de creatori, iar dacă ești criticat, amintește-ți că uneori din exterior se vede mai clar.

– Gândește-te dacă în viața ta nu există ceva de care te-ai agățat doar pentru că ți-ai investit deja puterea și timpul în asta? În afaceri, acesta se numește efectul costurilor nerecuperabile: de exemplu, atunci când o companie a cheltuit multe resurse pentru dezvoltarea unei idei neviabile și acum niciunul dintre manageri nu este pregătit să dea înapoi și să admită eșecul acesteia.

În viața personală, ar putea fi munca care nu-ți place, o relație sau un hobby care nu-ți mai aduce plăcere, dar tot îți pierzi timpul. Dacă ți-ai amintit ceva – încearcă să o înlocuiești câte puțin cu ceea ce îți place cu adevărat.

– Implică oamenii în procesul de creație. Dacă realizezi o sarcină sau o misiune, cere-i clientului puțin ajutor – astfel el va aprecia mai mult rezultatul. Sau implicându-ți copilul în procesul de gătit, aproape sigur îi va face plăcere să mănânce micul dejun sănătos pregătit chiar de el.