Complexul „fata bună”: Iată de ce nu trebuie să fii o persoană confortabilă pentru alții.

Multe femei vor să fie fericite, dar nu își pot permite. Când psihologii le spun că trebuie să se aleagă pe sine, să-și satisfacă nevoile și chiar să refuze oamenii apropiați, experimentează un adevărat șoc și neînțelegere:

„Cum este posibil asta?”

„Dacă mă aleg, voi fi considerată egoistă. Cei apropiați îmi vor întoarce spatele.”

„Oh, asta nu este pentru mine. Am un soț, copii, părinți.”

Dacă și gândul de a refuza pe cineva în favoarea ta – te face să te simți vinovată, am o veste proastă pentru tine: ai fost crescută pentru a fi o „fată bună și convenabilă”.

Cum se întâmplă?

Fetele bune nu vin de nicăieri, de obicei părinții le cresc astfel. Mamele și tații fac față mai ușor copiilor comozi, ascultători decât celor care au propriile opinii, dorințe și nevoi, care pot fi împotriva intereselor și confortului adulților.

În loc să accepte fata așa cum este, părinții încep să o manipuleze și să o priveze de cel mai valoros lucru: dragostea lor. Adică, atunci când fata se supune, învață bine, spală vasele, aduce ceaiul etc., părinții îi aprobă comportamentul și îi arată că acum este demnă de dragostea lor.

Dar ce se întâmplă dacă fetița se enervează, se supără, vorbește despre dorințele ei, care sunt incomode pentru părinți? O numesc – fiică egoistă și ingrată, se îndepărtează de ea și îi arată cu toată ființa lor cât este de rea și incomodă și că nu merită dragoste. Astfel fetițelor li se stabilește programul victimei.

Consecințele educației „comode”.

Fiecare persoană trebuie să se simtă iubită, importantă și apreciată. Dacă de mică ai simțit asta din partea părinților doar atunci când îndeplineai un set de condiții și nu pentru că ești fiica lor, ca adult te vei comporta COMOD pentru a fi demnă de iubirea celorlalți.

De aceea tu:

– trăiești cu frica de a fi judecată și neînțeleasă;

– ești de acord cu puțin;

– nu-ți simți valoarea fără aprobarea altora;

– devii o victimă a manipulării de către cei dragi;

– ești incapabilă să-ți construiești limite personale;

– nu știi ce vrei și trăiești în interesul altora;

– experimentezi o tensiune constantă „ce se întâmplă dacă fac ceva greșit”.

Cu ”fetele bune” este foarte confortabil de trăit. E ca și cum ai avea un magician care îți îndeplinește toate dorințele la nesfârșit. Doar ei îi este întotdeauna incomod, dar cui îi pasă de asta?

Problema femeilor confortabile constă în faptul că ele cunosc doar o „parte bună” a lor – o anumită imagine a Cenușăresei. Dar întotdeauna există și o parte întunecată. Și în timp ce ea este ascunsă, femeia nu se poate accepta și iubi, nu poate deveni o persoană integră. Acesta este motivul pentru care femeile confortabile nu sunt niciodată fericite.

Dacă ai obosit să trăiești într-o lume în care dragostea trebuie meritată și nu mai vrei ca ceilalți să profite de tine, poți să distrugi programul victimei și să înveți să te exprimi liber în viață, fără teama de condamnare și respingere.

Tu cum alegi să fii: confortabilă sau fericită?