7 sfaturi ale psihologului cum să construiești o nouă relație, dacă ai copii din prima căsătorie.

După divorț, nu este întotdeauna ușor să te deschizi oamenilor noi. Prezența copiilor adesea complică luarea unei astfel de decizii. Experiența negativă din trecut își lasă „amprenta”, există teama de a repeta eșecul, iar în cap ți se strecoară gândurile negative sub formă de generalizări „toți bărbații…”, „toate femeile au nevoie doar de…”, etc.

Cum să depășești anxietatea existentă și să-ți construiești mai competent viața personală?

Totul este individual, dar totuși există câteva aspecte comune care te vor ajuta să construiești o nouă relație – iar copiii nu vor fi o piedică.

1. Pune capăt „trecutului”

Va fi dificil să construiești o relație nouă dacă există situații neterminate cu fostul partener. Merită să-ți înțelegeți pe deplin trecutul, să analizezi fosta relație, să-ți găsești greșelile, să înțelegi motivele propriului comportament și, cel mai important, să înțelegi că nimic nu te mai leagă de fostul partener.

Adesea după ruptură cuplurile se reunesc, deci, dacă ești încă într-o stare indecisă și nu ești pregătită să pui punct cu încredere, asta va înrăutăți noua relație. Îți vei aminti constant de fostul partener și vei vorbi despre el la întâlniri, ceea ce, evident, nu va aduce beneficii noii relații. Fă-ți ordine în trecut înainte de a trece la viitor.

2. Scapă de teama de eșec

Divorțul nu este sfârșitul, ci începutul unei noi vieți. Dar nu toată lumea poate privi viața în acest fel. Mulți se tem că totul se va repeta și va duce la certuri, scandaluri, trădare, divorț. Merită să-ți analizezi gândurile înfricoșătoare gândind critic.

3. Pregătește copiii și fostul partener.

Este mai bine să-i pregătești din timp pentru faptul că în viața ta va apărea un nou prieten, cu care veți petrece timpul. Uneori, gelozia nerezonabilă a foștilor soți duce la scandaluri, de aceea merită să discuți cu ei (sau ea) posibilele opțiuni ale vieții tale personale, pentru ca aceasta să nu fie o „surpriză” neașteptată.

4. Iubește-te. 

Asigură-te că te simți bine cu tine, că nu îți reduci stima de sine după o căsnicie „eșuată”. Nu ar trebui să-ți permiți gândul că, după divorț, nimeni nu are nevoie de tine.

Dacă fostul soț ți-a evidențiat adesea neajunsurile, nu înseamnă că acest lucru este adevărat și că pentru alții vor fi fundamentale, chiar dacă defectele sunt obiective.

5. Alege corect

Este foarte important să-ți analizezi greșelile din trecut pentru a nu le repeta în noua relație. Dacă faci mereu aceeași greșeală, cel mai probabil scenariul relațiilor și căsătoriilor va fi aproximativ același și va duce la aceleași rezultate.

Nu trebuie să te grăbești, doar comunică, petrece timp, cunoaște oameni. Așa îți va fi mai ușor să înțelegi ce calități ai vrea să vezi la noul ales.

Nu vorbi rău despre fostul. În primul rând, tu l-ai ales, aceasta este greșeala ta și ar trebui să-ți asumi responsabilitatea. În al doilea rând, el rămâne tatăl copiilor tăi și este extrem de neplăcut pentru copii să audă critici (deși justificate) la adresa părinților lor. De aceea, nu ar trebui să-l compari deschis pe noul ales cu fostul. Acest lucru va „lovi” copiii și le va provoca furie involuntară față de noul partener.

Poți compara dacă îți dai seama brusc că trăsăturile de caracter negative ale noului ales coincid cu ale „fostului” și, prin urmare, nu ar trebui să faci aceeași greșeală.

6. Verifică 

O modalitate bună de a vă cunoaște mai bine este să faceți ceva împreună:

– drumeții sau călătorii;

– sporturi sau jocuri de societate;

– un meci sau un curs de gătit etc.

Puteți planifica un eveniment comun cu copiii, acest lucru provoacă emoții comune care îi apropie. Asigură-te că bărbatul este gata să-ți acorde atenție nu numai ție, ci și copiilor tăi.

În perioada de îndrăgostire, se formează o dominantă corespunzătoare, în legătură cu care unii nu observă faptele de ignorare a propriilor copii, ceea ce, desigur, este inacceptabil, deoarece în viitor poate duce și la înstrăinarea emoțională de tine.

7. Pregătește-te în avans

Poate că în noua relație vei avea copii. În orice familie, nașterea unui copil obligă părinții să petreacă mult timp cu el, în timp ce interesele copiilor mai mari sunt ignorate involuntar, iar ei sunt obișnuiți cu atenția.

Dacă ai copii dintr-o căsătorie anterioară, atunci trebuie să știi că gelozia lor este probabil mai puternică, de aceea ar fi bine să nu-i privezi de atenția obișnuită. În caz contrar, există riscul să-și schimbe comportamentul în mod dramatic și nu în bine, ceea ce va duce la o deteriorare a atmosferei în familie.

Nu există sfaturi unice pentru toți. Dar folosind cel puțin o parte din cele de mai sus, poți crește șansele de a trăi în dragoste și armonie cu oamenii apropiați. Și oare nu asta își dorește fiecare?