
A fi activ și vesel toamna nu este o sarcină ușoară. În sezonul ploios și rece, ne confruntăm cu lipsa de vitamine, ceea ce duce la o deteriorare a sănătății și stării emoționale. O modalitate de a ajuta organismul este îmbunătățirea alimentației. Mesele grele pe timp de noapte nu te vor face mai fericit, ci doar îți vor adăuga kilograme în plus. De aceea, este necesar ca mâncarea să fie nu numai sănătoasă, ci și să-ți aducă bucurie. Vă împărtășim 4 sfaturi.
1. BAZA UTILĂ
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, se schimbă și obiceiurile alimentare. Pe vreme rece, încercăm să trecem la alimente mai hrănitoare. Dieta zilnică trebuie să includă carne slabă și pește, pâine integrală, cereale, legume și fructe. Alimentele nutritive nu sunt întotdeauna bogate în calorii.
Adaugă în dietă avocado, nuci, ciocolată neagră, care conțin grăsimi sănătoase și vitamine de care organismul are nevoie. Și produsele lactate ar trebui să facă parte din dieta echilibrată. Brânzeturile proaspete, laptele, brânza de vaci, untul sunt bogate în vitamine, calciu, aminoacizi, așa că nutriționiștii recomandă includerea lor în dieta zilnică. Cu diferite tipuri de brânzeturi, puteți pregăti micul dejun, supe, mâncăruri calde, gustări și deserturi.
2. MICILE BUCURII
Dacă o ceașcă de cafea dimineața este slăbiciunea ta, răsfață-te cu ea. Fie ca o scurtă pauză de cafea să devină un ritual care te va umple de energie și îți va oferi plăcere. Toamna, vrei să te încălzești nu doar cu băuturile preferate, ci și cu deserturile preferate. Nu te certa dacă mănânci un croissant sau o bucată de cheesecake – îți poți permite astfel de mici plăceri de mai multe ori pe săptămână. Un pahar de vin la cină este ceea ce recomanda medicii, așa că poate face parte și din meniul antistres.
3. DIETA CORECTĂ
În sezonul rece, este optim să ne încălzim corpul cu alimente. Mesele trebuie să fie copioase și sănătoase. Pentru micul dejun, alegeți alimentele bogate în proteine (omletă, ricotta) și băuturile calde: ceai din plante sau ghimbir, cacao. Opțiunile ideale pentru prânz sunt bulionul, supele piure, cerealele, legumele, carnea.
Datorită varietății de ingrediente, supele conțin vitamine și nutrienți de care are nevoie organismul. Acest fel de mâncare este potrivit pentru adulți și copii, precum și pentru cei care țin dietă. Gustările pot include nuci, batoane de cereale, fructe și produse lactate. Sau mozzarella și suluguni în bețișoare: așa le poți lua cu tine pe drum sau le poți da copilului la școală. Pentru cină, alegeți pește, legume proaspete sau înăbușite, băuturi calde. Evitați alimentele bogate în calorii și deserturile.
4. CANTITATEA NECESARĂ DE CALORII
Foamea sau ”mâncatul pe fond de stres” nu te va ajuta să-ți menții starea de resursă. Trebuie să mănânci atât cât îți cere organismul. Dacă te miști mult în timpul zilei, îți poți permite să mănânci mai mult. Cu o activitate fizică minimă, trebuie să te asiguri că numărul de calorii ce intră în organism nu depășesc costurile energetice. În caz contrar, poți câștiga kilograme în plus.
Respectarea unor reguli simple de nutriție te va ajuta să te menții în starea de resursă chiar și în timpul apatiei de toamnă și a vremii reci. Cel mai important lucru este să-ți asculți corpul și să-ți permiți plăceri mici.