
Toamna și iarna au fost întotdeauna considerate cele mai deprimante anotimpuri ale anului. Lumina solară devină tot mai puțină, aportul de energie scade direct proporțional cu scăderea temperaturii aerului. Anxietatea crește și datorită fluxului de știri pe care mulți nu îl pot ignora. Stresul acut devine cronic. Cum îți poți ajuta corpul să-i facă față?
Organismul poate face față eficient stresului dacă are resursele necesare pentru a face acest lucru. Pentru aceasta este important de prevenit dezvoltarea deficiențelor macro și microelementelor. Putem completa și menține nivelul optim al indicatorilor cu ajutorul suplimentelor bioactive și a unei alimentații bune. Și dacă prima opțiune trebuie realizată sub supravegherea unui specialist, a doua poate fi îndeplinită pe cont propriu, adăugând produse utile pentru sistemul nervos în alimentație.
Ce produse pot ajuta la întărirea sistemului nervos?
Fisticul
Aceste nuci verzi nu sunt doar gustoase, ci și o gustare sănătoasă. Fisticul este un depozit de vitamine B, a cărui proprietate principală este de a menține funcționarea normală a sistemului nervos central (SNC). Vitamina B1 ajută la normalizarea somnului și menține o dispoziție emoțională pozitivă. Unele studii arată că acest element îmbunătățește funcția cognitivă în boala Alzheimer.
Deoarece vitamina B1 este distrusă de căldură, se recomandă fisticul neprăjit. Vitamina B6, care se conțin în el întărește sistemul nervos și promovează vindecarea acestuia. În plus, restabilește valorile optime ale glicemiei și reglează procesele metabolice. O mână de fistic neprăjit pe zi este egală cu necesarul zilnic de vitamina B6.
Bananele
Bananele sunt un adevărat „antidepresiv natural”. Compoziția nutrițională a fructului este bogată în aminoacidul triptofan. Iar acesta nu este altceva decât precursorul „hormonului fericirii” – serotonina. Orice întrerupere în producerea acestei substanțe poate duce la dezvoltarea depresiei, problemelor de somn și insomniei. Din cauza lipsei de triptofan, poate apărea o scădere a activității și perturbarea sistemului digestiv.
Utilizarea regulată a bananelor în alimentație ajută la echilibrarea producției de serotonină în cantitatea potrivită și la eliminarea problemelor din sistemul nervos central. Banana conține amidon rezistent, care oferă energie, precum și vitaminele B, A și E, care asigură protecție antioxidantă. Dați preferință fructelor necoapte, deoarece au mai puțin zahăr, dar mai multe fibre nedigerabile, ceea ce contribuie la creșterea microflorei intestinale benefice.
Grepfrutul
Acest fruct citric conțin necesarul zilnic de vitamina C. Organismul are nevoie de ea nu numai pentru a întări imunitatea, ci și pentru a proteja celulele de stresul oxidativ. Grepfrutul ne ajută să facem față oboselii și să ne recuperăm mai repede după suprasolicitare, datorită conținutului ridicat de vitamina PP din el. Vitamina A are grijă de vasele creierului și, de asemenea, reglează tensiunea arterială.
Acest fruct dispersează eficient apatia și îmbunătățește starea de spirit, de aceea trebuie să fie în dieta ta. Dar nu uita de posibilele reacții alergice și nu depăși aportul zilnic de fructe.
Afinele
Afinele conțin mai mulți antioxidanți decât orice alte fructe sau legume. Datorită acestora, procesul de îmbătrânire încetinește, celulele creierului se restaurează, vederea și memoria se îmbunătățesc. Polifenolii, care se conțin în afine, ajută la combaterea schimbărilor de dispoziție. De asemenea, pot avea efecte analgezice și sedative.
Antocianinele conținute de aceste fructe au un efect benefic asupra activității creierului. Consumul zilnic de afine susține organismul în perioadele de stres și previne dezvoltarea demenței. De aceea, se recomandă adăugarea lor în alimentația pacienților cu afecțiuni neurodegenerative ale creierului precum boala Alzheimer și Parkinson.
Carnea de curcan
O dietă completă pentru tulburările nervoase și stres trebuie să includă neapărat alimente cu un conținut bogat de proteine. Astfel de produse sunt o sursă de tirozină, necesară pentru menținerea diferitelor funcții vitale. Carnea de curcan este unul dintre campionii ce conține tirozină. Este una dintre componentele importante implicate în sinteza proteinelor și hormonilor. Acest element este cel care susține activitatea glandelor suprarenale și reglează funcțiile glandei tiroide. Consumul regulat de carne de curcan are un efect benefic asupra sistemului nervos și îl face mai rezistent la stres, ceea ce, la rândul său, minimizează probabilitatea dezvoltării unor tulburări depresive.
Pe lângă alimentația adecvată, este important să se respecte regimul de somn. Treziți-vă și culcați-vă în același timp pentru ca organismul să se obișnuiască cu rutina. Adăugați activitatea fizică în viața voastră. Nu uitați de vitaminele pe care vi le va prescrie un specialist după ce faceți testele necesare. Toate acestea vă vor ajuta sistemul nervos central, vă vor îmbunătăți corpul în ansamblu și calitatea vieții.