”Iubește-ți copilul, dar nu uita de tine!”: 3 mituri despre mamele perfecte.

„Nimic și nimeni nu este perfect”. Nu trebuie să trăiești cu propriile iluzii sau cu cele impuse. Tendința spre perfecțiune nu poate face fericită nici mama, nici copilul.

Pentru ca mai puține femei să devină victimele miturilor despre mamele perfecte, voi demonta trei dintre cele mai comune.

Mitul 1. Mama ideală nu obosește niciodată și este mereu în formă.

„O mamă, soție și gospodină ideală ar trebui să facă totul și să fie întotdeauna bine dispusă.” Aceasta este o relicvă a atitudinilor patriarhale care au fost larg răspândite până de curând. Ecourile lor încă au un impact vizibil, inclusiv asupra ideii despre maternitate.

Realitatea. Femeia – este o ființă vie. Ea nu poate face mai mult decât este capabilă fizic și mental. Este normal ca mamele să obosească. Pe seama lor sunt o mulțime de griji – să hrănească copilul, să-l scalde, să-i schimbe hainele, să se joace cu el etc. Iar pentru asta trebuie să gătească, să spele, să calce, să mențină ordinea. Și în același timp, nimeni nu a anulat treburile casnice zilnice.

Mitul 2: Mama perfectă trebuie să se sacrifice.

Acest mit este transmis în mare parte de la unii la alții. Femeile care au un copil, dar continuă să lucreze sau să-și construiască viața personală – sunt adesea condamnate. „O mamă ideală ar trebui să-și refuze totul și să dedice tot timpul său copilului!”

Acest stereotip afectează multe femei, făcându-le nefericite. Consilierea psihologică este singura modalitate de a le ajuta să înțeleagă că nu trebuie să se priveze de fericire.

Realitatea: Copilul are mai multe șanse să parcurgă calitativ etapele de maturizare, dacă crește într-o atmosferă familială sănătoasă. Nu-i poți dedica tot timpul și atenția doar copilului. Această situație îi va face nefericiți pe toți cei implicați. De aceea, este foarte important ca mama să-și dedice timp. Dacă nu-și completează resursa interioară, ea nu va putea armoniza relația în familie.

Mitul 3: Mama perfectă are copii perfecți.

„Dacă mama își crește copiii corect, ei trebuie să fie perfecți!” – așa sunt forțate să gândească mamele fără experiență.

Și atunci ele își duc copiii la tot felul de cercuri, cursuri, muzică, sport etc. Copiii obțin succes, primesc cupe de onoare pentru realizări în muzică, sport sau la olimpiada regională. Astfel conștiința mamei este curată: „Toată lumea vede cât de bine îmi cresc copilul!”.

Dar la ce duce adesea acest lucru? Mama și copilul sunt epuizați, ei nu au stabilit contact și se îndepărtează treptat unul de celălalt. Doar un psihoterapeut poate corecta această situație.

Realitatea. Din nou – ideal nu există. Educația de calitate și dezvoltarea talentelor copilului este cu siguranță un lucru bun. Dar numai dacă copilul este interesat de ceea ce face. Presiunea mare asupra lui, solicitările excesive și ignorarea opiniei copilului, îl expune riscului de a dezvolta depresie.

Toți copiii trec prin aceleași etape de creștere și crize de vârstă. Nu există copil mereu ascultător și niciodată capricios. Privind fotografiile de familie perfecte pe rețelele sociale, nu trebuie să-ți reproșezi faptul că astăzi părul tău este dezordonat, iar băiețelul tău a tăiat draperiile pentru a face un cort din ele.

Acceptă și reține: nu există mame și copii ideali!

Maternitatea este o muncă zilnică grea. Pot fi crize și certuri. Mamele pot face greșeli, pot obosi și pot avea dorința de a lua o pauză de la copiii lor. Familiile ideale sunt doar în poze. Și asta este în regulă.

Nu urmări idealul

Nu trebuie să tinzi să fii cea mai bună și perfectă mamă din lume. Este imposibil. Fără a tinde spre excelență, poți fi doar o mamă bună care nu-și traumatizează copilul.

Nu există un ghid pentru maternitate. Relația dintre fiecare mamă și copilul ei este unică. Nu încerca stereotipuri și nu căuta formule pentru maternitatea ideală. Copilul va învăța mai repede dacă îi arăți asta prin propriul exemplu.

Maternitatea conștientă îți va permite să obții armonie în relația cu copilul tău.  Respectă-i personalitatea și libertatea. Nu-i încălca granițele și nu lăsa granițele tale să fie încălcate. Iubește-ți copilul, dar nu uita de tine.