Cum să faci față unui atac de panică: un exercițiu de respirație care te va ajuta să te calmezi.

Atacurile pot apărea din cauza stresului, muncii grele, lipsei de somn și odihnei inadecvate. Toate acestea duc la deteriorarea sănătății fizice și psihologice.

În acest caz, experții ne sfătuiesc să învățăm să facem distincția clară între muncă și timpul liber, să medităm mai mult și să ne relaxăm. În cazul în care vă confruntați cu atacuri de panică, vă împărtășim un exercițiu de respirație simplu, dar extrem de eficient care vă va ajuta să vă recuperați.

Este important de înțeles ca în doze moderate, stresul este bun pentru sănătate, în plus, ne motivează să ne dezvoltăm, să devenim mai puternici. Dar dacă sunteți în permanență într-o stare de anxietate, cortizolul (hormonul stresului) se produce în mod activ în organism, ceea ce duce la scăderea imunității.

Practicile de respirație contribuie la relaxare, netezesc ridurile fine, întăresc sistemul nervos și endocrin, îmbunătățesc somnul, metabolismul și saturează corpul cu oxigen.

Respirația – literalmente este „viață”, o stare de „resursă” pe care este important să o susțineți în orice mod posibil cu ajutorul practicilor de respirație. Aceste cunoștințe ajută omul să învețe să facă față stresului, să-și mențină simțul interior al echilibrului în fluxul treburilor și emoțiilor.

Fără energie internă mai greu ne atingem obiectivele, suferim eșecuri. Toate acestea duc la o tensiune și mai mare și chiar la boli psihosomatice, în special la atacuri de panică.

Stăpânirea practicii respirației conștiente – este primul pas către relaxare și meditație.

Acordați atenție modului în care respirați pe parcursul zilei, în diferite situații – plăcute și neplăcute. Puteți respira profund sau doar la nivelul pieptului? Poate ați observat că într-o situație stresantă, respirați superficial, rapid sau uitați să respirați, înghețați de frică. Pentru a învăța cum să controlați astfel de momente neplăcute, trebuie să faceți în mod regulat practici de respirație care durează doar 5-10 minute pe zi. Acest lucru vă va ajuta să vă simțiți mai bine, mai calmi și mai încrezători.

CE SĂ FACEȚI ÎN CAZUL UNUI ATAC DE PANICĂ?

Imediat ce simțiți anxietate, un atac de panică, trebuie sa faceți asta:

– stați într-o poziție dreaptă, puneți picioarele pe podea, începeți să respirați profund și calm prin stomac, concentrându-vă pe senzații;

– simțiți cum aerul rece vă umple încet plămânii și stomacul, iar aerul cald părăsește pieptul împreună cu anxietatea, îndoielile, gândurile negative;

– numărați de la 1 la 4 în timp ce inspirați, apoi în timp ce expirați. Respirați în acest ritm timp de 3-5 minute fără oprire.

Chiar dacă nu ați avut niciodată experiență cu practicile de respirație, după prima dată veți simți imediat cum vi se schimbă starea emoțională. Dacă vă preocupă ceva – „respirați” această durere profund și calm până vă calmați și tensiunea scade.

Așa transformăm emoțiile acumulate în energie care ne ajută să acționăm eficient, să luăm decizii calculate, să ne gestionăm mai bine, atât pe noi, cât și emoțiile noastre.